Sok hazai görögöt ehetünk

Idén 5600 hektáron közel negyedmillió tonna görögdinnyét szüretelhetnek le a gazdák. Az időjárás ugyan Ormánságban nem kedvezett a gyümölcsnek, ennek ellenére bizakodók a termelők – akik azért is reménykedhetnek, mert a hazai dinnyét népszerűsítő program indul hat kereskedelmi áruházláncban.

hirdetés

Egyelőre még nem tudni, hogy veszteséges lesz-e a termelők számára az idei szezon vagy sem. Tavaly azért nem volt nyereséges az évad, mert az olcsó görög és macedón importáru alacsonyan tartotta a felvásárlási árakat, így a termelők jelentős részének még az önköltsége sem térült meg.

Szakemberek szerint erős közepesnek mondható az idei dinnyetermés. A nagy magyar dinnyetermelő területek közül Ormánságban hagytak nyomot leginkább a tavaszi-nyár eleji esőzések, ennek ellenére a hatszáz hektáros dél-baranyai termőterület nagy részén megfelelő mennyiségű gyümölcs termett.

sárgadinnye
Egyre népszerűbb a sárgadinnye is

Idén 5600 hektáron termesztettek görög-, s mintegy 500 hektáron sárgadinnyét az országban, a termelők szerint mind mennyiség, mind minőség tekintetében kiváló termésre lehet számítani. Görögdinnyéből közel negyedmillió tonna, utóbbiból 16 ezer tonna termés várható.

Az Ormánságban termesztett dinnyék zöme Baranyában fogy el, csak kis részüket árulják a Balatonon vagy máshol, hiszen a gazdák a magas szállítási költségek lefaragása miatt kevesebbet mozgatják az árut. Így már Pécsen is lehet ízletes baranyai gyümölcsöt – például a vajszlói mézédest vásárolni – s nemcsak piacokon, az utak mentén, hanem hat kereskedelmi áruházlánc több tucat boltjában is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ugyanis a hazai dinnyét népszerűsítő programot indított az Aldi, a Lidl, a CBA, a Spar, az Auchan és a METRO közreműködésével. Az akció célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a kiváló minőségű magyar sárga- és görögdinnyére. Az érintett láncok boltjaiban augusztus 20-ig népszerűsítik a hazai gyümölcsöket, azaz csak hazai termelőktől származó dinnyéket vásárolhatunk – nem mellesleg ingyen is kóstolhatunk a többféle (például az egyre népszerűbb mag nélküli) dinnyékből.

Az ízletes és magas cukorfokkal rendelkező terményekhez jelenleg a tavaly ilyenkor érvényes árakhoz képest olcsóbban juthatunk hozzá. Az Aldiban és a Sparban 89 forint egy kiló görögdinnye, a Lidlben 88 Ft, a METRO áruházaiban pedig 95 forint.

Visszaestünk dinnyeexportban
Magyarország a 2000-es évek elején több mint 200 ezer tonnás kivitelével még a világ harmadik legnagyobb dinnyeexportőre volt. Az elmúlt években hazánk mintegy 65 ezer tonna dinnyét exportált, ezzel már csak a 11-12. helyet töltötte be a világranglistán. A főbb célpiacaink jelenleg Németország, Lengyelország és Csehország. Magyarországon az egy főre jutó éves dinnyefogyasztás 15 kg körül alakul.