Sok új kihívást hozhat a következő tanév

Jövő pénteken indul a 2017/2018-as tanév a közoktatásban: idén is megtartotta évnyitóját az Oktatási Hivatal Pécsett. Az összegyűlt, közoktatásban dolgozó pedagógusok az eseményen tájékozódhattak arról, milyen jogszabályi változásokra számíthatnak az elkövetkező tanévben.

hirdetés

Az Oktatási Hivatal szakemberei, a baranyai tankerületek képviselői, illetve számtalan baranyai tanító és tanár vett részt az ősszel kezdődő 2017/2018-as tanév csütörtöki megnyitóján.

– Ahogy a körülöttünk lévő világ is változik, úgy az oktatási rendszernek is szüksége van a változásra – mondta Őri László, Pécs alpolgármestere az esemény megnyitóján. – A változást azonban nem vitákkal, hanem egymást segítő, konstruktív gondolatokkal tudjuk elérni.

Az alpolgármester elmondta, a felvételi keretszámokból évről évre kiderül: egyre többen választják a pedagógusi pályát a középiskola befejeztével. A lényeg az, hogy a hivatás régi fényét és presztízsét visszaállítsák.

A politikus szerint annak ellenére, hogy az önkormányzat ma már nem működtetője az iskoláknak, továbbra is felelősséget érez iránta és az ott tanuló fiatalok iránt.

Őri beszámolt az iskolák fejlesztéseiről

– Az elmúlt időszakban több mint egymilliárd forintot költöttünk iskolák energetikai korszerűsítésére, eszközbeszerzésekre. Megújul nemsokára Kertvárosban az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola épülete, valamint nagy munkálatok elé néz a belvárosi Jókai Mór Általános Iskola is. A cél, hogy mindenütt huszonegyedik századi körülmények között tanulhassanak a diákok. A továbbiakban szándékunk még sportlétesítmények, tornacsarnokok létrehozása, felújítása is a mindennapi testmozgás szükségessége miatt.

– Erőt és kitartást kívánok a pedagógusoknak, mert minden egyes tanév újabb és újabb kihívásokat hoz – fogalmazott az alpolgármester.

Horváth Zoltán kormánymegbízott is köszöntötte a megjelent pedagógusokat. Szerinte az állam nem csupán forrással, felelősséggel is tartozik az oktatási intézmények iránt. Ebben az évben közel kétszáz milliárd forinttal több áramlik az oktatásba, ebből a közoktatásé több mint hetvenhárom milliárd.

– A legfontosabb két tényező az oktatásban most a stabilitás és a kiszámíthatóság, ám idő kell, amíg ez létrejön. Hosszú évek munkája után talán ez lesz az a tanév, mikor mindkettő megvalósulhat a mindennapokban.