Sok a mérgező gomba Pécsen?

A közelmúlt csapadékos időjárása miatt rendkívül sok gomba található a Mecsek erdeiben. Nyár végén, ősz elején rengeteg hobbigombász és az ínyenc falatokat kedvelő lakos keresi fel a legjobb lelőhelyeket, hogy aztán a saját maguk által szedett gombákat értékesíthessék. Mindez azonban nagyon veszélyes, mert nem csupán az ehető, hanem a mérgező gombák száma is megszaporodott. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy csak ellenőrzött gombát vegyünk és együnk.

hirdetés

Pécsen mostanában minden nap több tucat mérgező gombát találnak az ellenőrök a Vásárcsarnokban. Az ingyenes lakossági gombavizsgálat során a Pécs Holding Zrt. szakemberei a hozzájuk az erdőkben szedett összes gombát megvizsgálják, ám sokan nem a Vásárcsarnok erre a célra kialakított területén, hanem Pécs közterein, parkolókban vásárolnak ellenőrök által nem bevizsgált gombát. A veszélyekre Kárpáti Ferenc gombaszakellenőr hívta fel a figyelmet.

A nagyobb mennyiséghez engedély kell
A nagyobb mennyiséghez engedély kell

– Mostanában nagyon sokan szednek gombát a városban. A probléma, hogy jó néhányan árulják is a saját maguk által szedett gombákat Pécs különböző részein, köztereken, parkolókban, így például a Köztársaság téren vagy a Citrom utcában. Ez veszélyes, mert ha nem hozzák be ellenőrzésre, mérgező gombák is akadhatnak az értékesíteni kívánt áru között – figyelmeztet Kárpáti Ferenc.

Pécs területén jelenleg szabadon termő erdei gombát csak a Vásárcsarnok területén lehet árusítani, amelyek mindegyike szakemberek által bevizsgált. Lakossági gombavizsgálatot hétköznaponként reggel öt és délután öt, szombaton reggel öt és délután két óra, vasárnap pedig 17 és 19 óra között tartanak. Érdemes tudni, hogy csak két kiló gombát szedhetünk következmények nélkül, az e fölötti mennyiséget csak az erdészetek által kiadott szedési engedély és szedési napló birtokában gyűjthetünk.

[box title=”Még javában tart a szezon”] A Pécs Holding Zrt. gombaszakellenőre szerint naponta több tucatnyi rossz, nem ehető és mérgező gombát találnak az ellenőrzések során, legutóbb is harminc gyilkos galócát szúrtak ki a többi gomba között. – Leginkább a bocskoros és galléros gombák a veszélyesek, hiszen sokban hasonlítanak a gyilkos és a párduc galócához, amelyek nagyon mérgezőek. A vargányafélék szezonja a hidegebb időjárás beköszöntével lassan véget ér, a piruló galóca szezonja azonban most indult, s hamarosan az őszi gombák szezonja is elkezdődik, ami november végéig, az igazi hideg eljöveteléig tart.[/box]