Sokba kerül az online pénztározás

A pécsi kisboltosok szerint túlságosan sokba kerül az online pénztárgépek bevezetése, miközben nem látják, milyen hasznot hozhat az új rendszer az államnak. Az adóhatóság szerint viszont a lépéssel kifehéredhet a gazdaság. A hagyományos, elektronikus gépek cseréjét augusztus 31-ig el kell végezni.

hirdetés

– Egyelőre csak rémhíreket halottunk arról, mennyibe is kerülhet nekünk a váltás – mondta az egyik pécsi boltos lapunknak, aki azonban anonimitást kért. – A becslések szerint 150-200 ezer forintba kerül az egyszeri beruházás, de állítólag már nem végezhetjük el magunk a pénztárgépszalag cseréjét sem, azt csak egy külsős cég teheti meg, jó pénzért.

Egy másik üzlettulajdonos szerint, aki eddig nem adott számlát a vásárláskor, az ezután sem fog, ráadásul a gép értelemszerűen csak akkor küld jelet az adóhatósághoz, hogyha adtak számlát, így ha valaki továbbra is simliskedni akar, akkor azt simán megteheti.

Mindenki be lesz kötve

A Tom Market bolthálózat alapítója, Ágai Tamás szerint csak rémhír lehet, hogy szalagot önállóan nem cserélhetnek, ugyanakkor az állandó online kapcsolat is többletterhet ró rájuk. Ágai úgy látja, minden egyes döntés, ami a vállalkozónak pluszkiadást jelent, értelemszerűen nem jó, de a törvényi szabályozást elfogadják, és megteszik a szükséges lépéseket.

– Azt, hogy mennyiben járul hozzá a feketegazdaság kifehérítéséhez, nem tisztem megítélni, de minden törekvés, ami ehhez hozzájárulhat, előnyös a tisztességes vállalkozók számára – tette hozzá.

Gépet cserélni muszáj, hiszen az elektronikus naplóval nem rendelkező, hagyományos pénztárgépek meglétét szeptember 1. után már komolyan bünteti a NAV, tehát augusztus 31-ig való használatát az állami adóhatóság nem szankcionálja. Ezt követően az elektronikus naplóval már rendelkező, hagyományos pénztárgépeket 2013. december 31-ig kell lecserélni, ezt követően büntetésre számíthatnak a boltosok. Pécsett több helyen – Üszögpusztán, Kertvárosban és a Mecsekoldalon sincs mindenhol hagyományos internet-hozzáférés. Az ottani üzletekben marad a drágább, műholdas internet-kapcsolat.

Burgmann György, a NAV megyei hatóságának osztályvezetője szerint azonban a NAV szeme mindent lát majd ezen az egységen keresztül, szeptembertől kezdődnek az ellenőrzések. Első körben nem szankcionálják a vállalkozásokat.

A cél, hogy indítsák el a folyamatot, és kérjék meg azt a regisztrációs kódot az adóhatóságoktól, ami után be tudják szerezni a gépeket. A cserére kötelezetteknek a NAV-nál be kell jelentkezniük, illetve be kell jelenteniük támogatási igényüket. A pénztárgép-cseréhez az 500 millió forintnál kisebb árbevételű vállalkozások támogatást igényelhetnek, legfeljebb öt gép erejéig, pénztárgépenként 50 ezer forint összegben.

A kormányzópárt, a Fidesz szerint a szomszédos Horvátországban – ahol az év elején vezették be az online pénztárgépeket – pozitív társadalmi hatása volt az új rendszernek. Azért döntöttek a bevezetés mellett, mert így tisztességes piacot teremthetnek.