Sokkal több a fiatal doktor a klinikán

A korábbi évekhez képest idén megháromszorozódott a rezidensek száma a pécsi klinikán. A PTE-n végzett magyar orvosok csaknem fele kezdi el a városban a szakképzést. 

hirdetés

Idén közel 150 magyar hallgató végzett a pécsi egyetem orvostudományi karán, és az átalakított szakorvosi képzés rendszerének köszönhetően a friss diplomások csaknem felét sikerült az anyaintézményben tartani a rezindensek képzésének idejére – a fizetésüket pedig egy külön állami szerv biztosítja.

stroke, szakorvosok, kórház

– Negyvenkilenc végzett doktorral már szerződést kötöttünk, további húsz-harminc kollégával pedig a tárgyalások végső szakaszában vagyunk – mondta el lapunknak Decsi Tamás, a Klinikai Központ igazgatója.

Az elmúlt évekhez képest ez óriási előrelépés, hiszen korábban 20-30 rezidensnél nem tudott többet alkalmazni az intézmény.

– A gyermekgyógyászat például országos szinten hiányszakmának minősül, és amíg eddig évente  átlagosan egy-két kollégát tudtunk felvenni, de volt, hogy egyetlent sem, addig idén már most négy frissen végzett orvos került be a képzésbe – így Decsi Tamás.

Az új rendszer része az is, hogy a klinikaigazgatóknak kötelezettséget kell vállalnia arra vonatkozóan, hogy a későbbiekben – a képzési idővel megegyező ideig –  saját intézeti forrásból foglalkoztatják tovább az így felvett rezidenseket. Nem lehet tehát végtelen számú friss diplomást felvenni adott klinikán, ám a rendszer arra pont megfelelő, hogy a nyugdíjba készülő orvosokat pótolják az intézetekben.

hallásprobléma, gyerek, orvos

A rezidensekre egyébként meglehetősen sok pénzt áldoz az állam, hangsúlyozta Decsi Tamás, aki bár konkrét számokat nem árult el, azt viszonyításként elmondta: időnként előfordul, hogy egy-egy újonnan felvett rezidens ugyanannyit, vagy a különféle ösztöndíjaknak köszönhetően többet kereshet, mint egy régóta dolgozó szakorvos. Az igazgató hozzátette, ez nem éppen ideális helyzet, ugyanakkor öröm, hogy jóval több fiatal doktort lehet így itthon, illetve Pécsen tartani, mint korábban.

A növekvő számok pedig egyértelműen jót tesznek a betegellátásnak, hiszen érezhetően nagyobb lesz így az egyetem orvosi gárdája.