Sokkal több vér kell

Egészen egyszerűen életek múlhatnak azon, hogy folyamatosan csökken a pécsi vérkészlet. Idén nyáron már kritikussá vált a helyzet. 

hirdetés

Sürgősen szükség lenne több száz adagnyi vérre Pécsen, miután a nyári hónapokban az elvárt mennyiségnek a felét adták le, így amennyiben nem történik változás, akár emberéletek is múlhatnak a hiányon.

Mikó Szilvia, a baranyai  Vöröskereszt véradószervező koordinátora elmondta, a szükségesnek még a fele sem jött össze, holott a vérből gyógyszert készítenek hemofíliásoknak, de a tervezett és a sürgősségi műtétekhez is rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű vérkészlet. 

Ráadásul a vérkészítmények közül csak a plazmát lehet két évig tárolni, a vörösvértest-koncentrátumot már csak 35 napig, míg a trombocitát mindössze 5 napig lehet készletelni.

– A lakosság öt százalékával számolunk akkor, amikor éves donorszámot állapítjuk meg. Ez a 18 és a 65 év közöttieket érinti – magyarázta Mikó Szilvia. – Ez nagyjából 1.200-1.300 donort jelentene megyei szinten. A kívánatos az lenne, ha a véradásokon legalább 1.100-an megjelennének, de erre már hosszú ideje nincs példa.

Pedig nem kell sok a véradáshoz: TAJ-kártya, lakcímkártya, fényképes igazolvány szükséges, és bőségesen kell inni, enni előtte. 4,5 decilitert vesznek le egy alkalommal, ami a teljes vérmennyiség 10 százaléka. További két kisebb kémcsővel a vírusvizsgálatokhoz és a vér típusának megállapításához vesznek még le vért – így szűrik ki a Hepatitist, vagy éppen a HIV-vírust is.

Mikó Szilvia elmondta, régebben a nagyobb pécsi cégek is segítették a munkájukat azzal, hogy náluk is lehetett nagyobb véradást tartani. Most ez már kevésbé jellemző, az egyetemisták mentik meg egyelőre az véradásokat.