Sorban tesznek beismerő vallomást az egykori OTP-s bankigazgató elleni per vádlottjai

A korábban az OTP dél-dunántúli regionális igazgatójaként dolgozó F. B. ellen, közel 260 millió forint elsikkasztása miatt indított büntetőper 18 további vádlottja közül sorban egymás után tesznek beismerő vallomásokat. Az ügy harmadik előkészítő ülésén 5 vádlott is elismerte bűnösségét.

Ma délelőtt a harmadik előkészítő üléssel folytatódott az a büntetőper, amelyet az OTP egykori Dél-dunántúli regionális igazgatója, és 18 további vádlott ellen indítottak, összesen közel 260 millió forint elsikkasztása miatt.

A vád szerint a 2010 és 2017 közti időszakban az elsőrendű vádlott több mint 259 millió forintot sikkasztott el az OTP-től. Ebben közvetlen munkatársai és a pénzintézet további munkatársai mellett számos külsős cég vezetői is segítettek neki, elsősorban fiktív, vagy jelentősen túlárazott számlák kiállításával.

A Pécsi Járásbíróságon ma tartották meg az ügy harmadik előkészítő ülését, amelyeken a tizenegyed-, tizenketted-, tizenharmad-, tizennegyed- és tizenötödrendű vádlottakat hallgatták meg. Mindannyian fiktív számlák kiállítása miatt kerültek a vádlottak padjára, igaz a korábbi előkészítő üléseken meghallgatottakkal szemben, egyikük esetében sem haladta meg a fiktív számlák értéke a 10 millió forintot. Éppen ezért esetükben az ügyészség beismerő vallomás esetén csupán pénzbírságot kért. Mint lehetséges büntetési tétel sem letöltendő, felfüggesztett börtönbüntetés sem merült fel.

A bíróság előtt ma megjelent öt vádlott mindegyike bűnösnek vallotta magát az ellenük felhozott vádakban. Közülük egy – a tizennegyedrendű vádlott – már korábban egyezséget kötött az ügyészséggel, amelyet a bíróság mai ülésén jóvá is hagyott. A másik négy vádlott is nyilatkozatot tett, és valamennyien elismerték a vádiratban szereplő cselekmények elkövetését.

Ügyüket éppen ezért a Pécsi Járásbíróság végzéssel elkülönítette az F. B. elsőrendű vádlott ellen indult pertől, és mind az ötük esetében tárgyalás tartása nélkül születhet döntés, már a jövő keddi előkészítő ülésen.

Holnap újabb meghallgatásokkal folytatódik a büntetőügy, amelynek 19 vádlottjából eddig már 11-en ismerték be bűnösségüket – igaz az elsőrendű vádlott, az OTP korábbi regionális igazgatója tételesen tagadta az ellene felhozott vádakat.