Sorjáznak a feljelentések a lépcsőházakban

Kertvárosi panelek - vajon itt mennyi a tartozás?

Hacsak nem kastélyban él egy hegy tetején, bizonyára mindenki találkozik a szomszédokkal való együttélés nehézségeivel: kutyák és macskák, hangos zene, fúrás-faragás, üvöltözés. 

hirdetés

Könnyedén kirobbanhatnak a problémák minden lépcsőházban, nem kell hozzá sok: idegesítő zajok, dobogás, dübörgő zene, ugatás, mindez késő este vagy kora reggel.

Balatoni Árpád, a Kertvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke elmondta, nagyon változatos a kép a hozzájuk tartozó társasházak közösségei között. Van, ahol nagyon összeszokottak, békések a lakók, viszont van, ahol folyamatos problémák merülnek fel.

Rendszeres problémaforrást jelentenek az állatok a lakásokban, illetve a galambok. Utóbbiak telepiszkítják a párkányokat, főleg úgy, ha etetik őket. Balatoni elmondta, az is előfordul, hogy a kutyamocsok napokig hever a lift bejárata előtt, mert a tulaj lusta felszedni, míg a többiek nem akarták feltakarítani azt.

kutya az ágyban
Kényes dolog az állattartás panellakásban

Az állatok mellett a zajongás a másik legfőbb, konfliktushoz vezető jelenség. A dübörgés, kiabálás, kopogás, vasárnap esti fúrás, mind-mind ellentéteket szülnek a lakóközösségeken belül.

Ezekben az esetekben a közös képviselőnek semmilyen jogköre nincs az intézkedésre, hozzá nem is lehet fordulni, a problémákért a felelősség teljes egészében a tulajokat terheli.

A megoldás a jegyzőnél történő feljelentés lehet, ha már egymás között a lakóközösség nem tudja elsimítani a konfliktust.

Ami a közös képviselő vállát nyomja, az a közös költség és a különféle pénzügyi teendők, gazdasági ügyek.

lépcsőház
Nem mindenhol békés az együttélés

András Attila társasházkezelő úgy nyilatkozott, az ő társasházai között szerencsére ritkán találkozott komoly összetűzéssel lakók között. Ezekben az esetekben azt mondja, egymás között kell megoldani a problémákat a közösségnek, vagy létezik mindenhol egy házirend, azt kell végigböngészni, ha igazságot szeretnénk tenni. Ő ezekben az esetekben nem tud segíteni.

Ami számára több nehézséget okoz, azok a felújítások, a pénzügyek. Ilyenkor általában mindenki okosabb a másiknál: „nem így kellene”, „én el tudom olcsóbban intézni”, „nem is kerülne ez ennyibe”. Ilyenkor számos indokolatlan vád éri.

A közös képviselő úgy véli, sok minden megoldható egyébként, ha a felek közti kommunikáció rendben működik.

A Baranya Megyei Kormányhivataltól megtudtuk, 2013-ban 183, 2014-ben 313, míg tavaly 149 eljárás indult csendháborítás miatt.

A leggyakrabban az esti órák a legkényesebb időszakok. Indokként legtöbbször a hangos zenehallgatás, illetve a veszekedések szerepelnek, főként egymás alatt és felett lakó szomszédoktól. De az épület gyenge hangszigetelésű szerkezete miatt olyan háztartási zajok is idegesítőekké válhatnak, mint a mosógép zaja, a víz csobogása, vagy akár egy kisgyerek zsibongása.

  • Kornél

    Mindössze két éve élek kertvárosban, így nem igazán szoktam még hozzá ahhoz, hogy fölöttünk a kislány este 9 és 11 között a kutyát kergeti a lakásban, vagy éppen csak bakuganozik a parkettán. Előfordult az is, hogy nyáron 12 órás éjszakai műszakból hazaérve ledőltem volna pihenni 2-3 órát, amíg nem indulok el a másik munkahelyre, de nem lehetett, mert fölöttünk 2 szinttel éppen lakásfelújítás volt, amit pont akkor kezdtek mikor hazaértem. Gondoltam szerencsét próbálok és felmegyek megkérem Őket halasszák el pár órával a munkafolyamatot. Egy hölgy nyitott ajtót, akit szépen megkértem, hogy ha lehet akkor halasszák el. Semmi más nem volt a válasza csak annyi, hogy: “Nem tudjuk”. Kérdezem én csodálkozva: “Miért nem?” és jött a számomra nagyon furcsa és felháborító válasz: “Mert a férjem nem szeret melegben dolgozni”. Utána ecseteltem neki, hogy 12 órából jövök és 10-re megyek vissza dolgozni, tehát mindössze csak 2 órát kérnék a férje drága idejéből, de sajnos nem hatotta meg. Életem legrosszabb 21 óra munkája várt rám. Persze nem mondom azt, hogy jó szomszéd vagyok én is szeretek hangosabban zenét hallgatni, filmet nézni délután vagy délelőtt, de este azért megpróbálom a tűréshatár alá sulykolni a hangerőt, és ha az egyik szomszédom átjönne, hogy halkítsam lejjebb habozás nélkül tennék eleget kérésének. Persze az ember hangosan hallgatja a zenét nem biztos, hogy meghallja, ha csönget a szomszéd. A VOLT fesztivál ideje alatt az élő közvetítést néztem (abban az évben költöztük be kertvárosba) és kissé hangosabban hallgattam a koncerteket, mint kellett volna és nem hallottam mikor 23 óra körül a szomszéd néni csöngetett így szegény még kb 1 órát hallgatta a zenét mire vége lett. Reggel viszont jött serényen és figyelmeztetett, hogy kicsit hangos volt.