Soros-kampányközpont és milliárdos támogatás

Karácsony előtti utolsó ülését tartja csütörtökön Pécs közgyűlése: szó esett a Soros-kampányközpontról szóló határozatról és a 9,5 milliárdos kormányzati támogatásról is. Az MSZP-sek elfelejtették, hogy 2004-ben a határon túli magyarok ellen kampányoltak. 

Az ellenzék támadta a támogatást

Már napirend előtt is szó esett már a 9,5 milliárdos kormányzati támogatásról. Keresztes László Lóránt (LMP) szerint a város vezetése a választásokon nem erre kapott felhatalmazást, így fel kellene oszlatni a közgyűlést. Ezt javasolta Gulyás Emil (MSZP) is, aki szerint “az önkormányzatiság sárba tiprása” lesz ez a lépés, és az is “tisztességesebb lenne, ha ide kerülne egy biztos, és az azt csinálna, amit akar”. Páva Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) arra hívta fel a figyelmet, az eddigi kormányok közül egyetlen sem akadt, amelyik annyira támogatta volna Pécset, mint a mostani, erre példaként említette a Magasház bontásának költségeit és fejlesztéseket is. Elmondta, felelősen, Pécs város érdekében tettek lépéseket, de ha az ellenzék ebbe a támogatási ügybe mást akar belemagyarázni, az az ő dolguk, bár méltánytalannak tartja ezt a fajta fellépést.

hirdetés

Nem a Soros-féle kampányközpontra

Elfogadta a közgyűlés azt a nyilatkozatot, amely kimondja: Pécs nem kér Soros György vidéki kampányközpontjaiból, és arra kérik a pécsieket, hogy ne adjanak helyet ennek. Páva Zsolt közölte, támadások érik a kormányt, mert ellenáll a migrációnak. Ezt eddig magyar polgárként éreztük, most viszont már pécsiként is. Mint fogalmazott: polgármesterként sem szeretné, ha ilyen tevékenység folyna a városban.

Gyimesi Gábor (Jobbik) előzetesen azt kérte, vegyék le az előterjesztést a napirendről, meglátása szerint ugyanis ez egy politikai nyilatkozat. A képviselő azt hangsúlyozta, a Jobbik elutasítja a kötelező betelepítést, ahogy a letelepedési kötvényeket is. Ugyanakkor szerinte ez nem a közgyűlés jogköre, ezért az előterjesztésről ők nem szavaznak.

Cserfainé Kovács Ágnes (MSZP-Fórum Sopianae) szerint az egyik döntéssel a demokráciát tépázzák meg, a másikban az önkormányzatiságot. “Pécs városa zombiként fogja követni a kormány lépéseit”, fogalmazott a baloldali képviselő. Szerinte gyűlöletkeltésről van szó ebben az ügyben. Gulyás Emil azt közölte: vissza kell utasítani a hazugságokat, az MSZP nem kíván tömeges betelepítést, bevándorlást, “de ilyen veszély nincs is”. “Elképesztően ocsmány hazugság”, hogy bevándorláspártiak lennének. Szerinte viszont az volna a jó, ha maga a város adna helyiséget ennek a civil szervezetnek, de feltételül kellett volna szabni, hogy ne politikai alapon osztogasson pénzt.

Kővári János (ÖPE) úgy fogalmazott, ne bélyegezzenek meg civil szervezeteket, és inkább tekintsenek el a nyilatkozattól, avagy egy rövid, egymondatos határozatot fogadjanak el, amely kimondaná: Pécs maga akar dönteni, nem kér Sorosból és a békétlenségből sem.

Keresztes László Lóránt (LMP) szerint a globális migráció valós probléma, a mostani ügy viszont egy hecckampány, ami méltatlan a közgyűléshez. Több helyen módosításokat javasolt az előzetes szövegben.

Páva Zsolt polgármester szerint az nem kérdés, hogy a civil szervezetek értékes munkát végeznek. Vannak viszont a külföldi pénzből támogatott NGO-k, álcivilek, és ezt nem lehet összemosni a civilekkel. Ők Pécsett is fel akarnak lépni, éppen ezért is foglalkozik vele a pécsi közgyűlés. A gyűlöletkeltésről Páva Zsolt megkérdezte az MSZP-t: ki is keltett gyűlöletet 2004-ben, ráadásul a magyarok ellen, pont így karácsony előtt?! Nem arról van szó, hogy gyűlöletkampányt folytatnak vagy pécsieket félemlítenének meg. Bízott abban, hogy Pécs ebből ki tud maradni, de nem tudott, most viszont fel kell lépni ellene.

Hirdetés

1 hozzászólás

  1. “A Nyílt Társadalom Alapítvány leszögezi, hogy a pécsi önkormányzat nyilatkozata nyílt megsértése az Alaptörvényben és a jogszabályokban biztosított véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadságnak. Ez a nyilatkozat, amely korlátozza az EEA tevékenységét, kirívóan sérti minden ember alapvető jogát a szabad véleménynyilvánításra és a egyesülési jog szabad gyakorlására. Ezek a megfélemlítő taktikák a magyar történelem legsötétebb időszakait idézik, amikor a hatalommal szemben kritikus embereket megfosztottak állásuktól, vagy a közéleti szereplés lehetőségétől, állami elnyomó eszközökkel hallgattatták el a kritikus hangokat.”

Comments are closed.