Sose legyen allergiás!

Vannak olyan emberek, akik a nyár szó hallatára már megborzonganak, alig várják, hogy túlessenek rajta, remélhetőleg minél gyorsabban érjen véget. Júliusban jön az igazi pokol az allergiásoknak. 

hirdetés

Azt mondják, aki nem allergiás, nem tudja elképzelni, milyen szörnyű. Bárhol a szabadban elkaphatja őket a tüsszögés, a könnyezés. Ráadásul elképesztően sok növény válthat ki ilyen tüneteket. Az allergiát kezelni pedig nagyon nehéz.

Dr. Harangi Ferenc allergológus szerint a nyár különböző időszakaiban más-más növényfajták provokálják ki az irritáló tüneteket, de olyanok is akadnak szép számmal, amelyek tavasztól kora őszig bosszantják az allergiásokat.

A kora tavasszal virágzó allergén növények – nyírfa, fűzfa, éger, mogyoró – szezonja már lejárt, most leginkább a különféle füvek és gabonák keserítik meg az allergiások életét. A lágyszárú gyógynövények is támadnak, az útifüvek, a libatop, a pázsitfű is.

mogyoróbokor
A mogyoróbokor: tele finom mogyoróval, és sok undok pollennel

Július végén pedig megkezdődik az igazi pokol: érkezik a fekete üröm és a parlagfű, ez a páros a legdrasztikusabb, legagresszívabb gyomnövények közé tartozik. Előbbi augusztustól, utóbbi júliustól októberig szórja a pollenjeit. Magyarországon elég rossz a helyzet, ami a parlagfüvet illeti, és Baranya ezen belül is a legsúlyosabban fertőzöttek közé tartozik.

parlagfű
Aki allergiás, ne nézze sokáig a képet: a rettegett parlagfű

Ha az allergia kezelése kezdeti fázisban, első évben van, gyógyszeres kezeléssel lehet enyhíteni a tüneteket.

Abban az esetben, ha már pontosan ismert az ok, lehetőség van immunterápiára is, ennek során a szervezetet „hozzászoktatják” az allergén anyaghoz, hogy fokozatosan kisebb reakciót váltson ki. Az immunterápia több évig is eltarthat, de ezzel akár végleg megszabadulhatunk az allergiától.

Sokan tisztán pszichoszomatikus betegségnek tartják, így a kezelését is a lelki gyökerek feltárásával javasolják.  Léteznek olyan gyógymódok, amik nem igényelnek orvosi, külső segítséget: egy kis levegőváltozás, egészséges életmód és táplálkozás, sőt a szauna is jót tehet.