Sosem lesz vége a pécsi vesztegetési ügynek?

Szinte már igazi folytatásos teleregénynek tűnik a pécsi egyetemi vesztegetési ügy – bár júniusban egyszer már abbahagyták volna, most szeptemberben mégis lesz tárgyalás. A fővádlott pedig már a kártérítési per elindítását sem zárja ki, ha megéri.

hirdetés

Szeptemberben folytatódik a Győri Törvényszéken a PTE egykori gazdasági főigazgatója és 26 társa ellen indult büntetőper. Az erről szóló döntés előtt egy héttel még úgy tűnt, hogy véget érhet az évek óta tartó eljárás, de nem ez történ.  A törvényszék előbb megszüntette az eljárást a vádirat hiányosságai miatt, ám a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla ezt hatályon kívül helyezte ezért mégis folytatódik minden.

A per elsőrendű vádlottját, Imhof Gábor szerint különösnek tartotta, hogy a sajtó hamarabb értesült erről a döntésről, mint ő.

Imhof Gábor1

 

Az eljárás ugyanott folytatódik, ahol a legutolsó tárgyalási napon félbemaradt. A volt főigazgató szerint még hosszú évekig elhúzódhat az amúgy is évek óta tartó eljárás.

– 2012-ben kezdődött a tárgyalás, de még mindig csak a másodrendű vádlott meghallgatásánál tartunk, holott 27 vádlott, és több száz tanú van. Úgy saccolom, még kell legalább másfél év, mire a vádlottakon végigérünk és egyáltalán eljutunk odáig, hogy a tanúkat be lehessen idézni, akár 3-4 évbe is telhet, mire a végére jutunk. Mindezek mellett ott van a sokat vitatott lehallgatási anyag, amihez az ügyészség ragaszkodik, hogy hallgassuk végig az egészet. Ez legalább két év lenne, s akkor még ott van a szakértők meghallgatása is. Ahhoz, hogy valamiféle ítélet születhessen, 2021-2022 tűnik reális időszaknak – kalkulált a per elsőrendű vádlottja.

Mint mondta, két évig megfigyelték, utána két évig tartott nyílt nyomozás, és négy éve tart a bírósági szakasz, azaz összesen nyolc éve tart az eljárás. Amennyiben “megéri” az ítélethozatalt, kártérítési igényt nyújt be – mondta.

Mi ez az ügy?
Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda 2010 tavaszán indított nyomozást, amelynek során huszonkilenc embert gyanúsított meg azzal, hogy bűnszervezetet alkotva csúszópénzek fejében kötöttek beszállítói és szolgáltatási szerződéseket, s ezzel több mint 100 millió forint kárt okoztak. A vádirat lényegében ugyanezt tartalmazta.