Sterilizációs szigor: mindenki örül

Minden valószínűség szerint hamarosan csak bizonyos életkor felett, néhány gyermek nemzése után köttethetik el magukat a férfiak. Úgy tűnik, a szigorítással mindenki egyetért: a fiatalok nem dönthetnek felelőtlenül.

hirdetés

Szigorodik az önkéntes meddővé tétel feltétele az egészségügyi törvény várható módosításának köszönhetően. Sterilizációs műtétet – saját költségen – csak az kérhet majd, aki betöltötte a 40. életévét, vagy legalább három gyermeke van. A tervezetet egészségügyi tapasztalatok alapján alkották meg.

A KDNP alelnöke, Rétvári Bence szerint 2005 után végre újra megfelelően szabályozottá válhat ez a beavatkozás Magyarországon. Akkor ugyanis az Alkotmánybíróság megsemmisítette a sterilizációs műtétek 35 éves korhatárát, ezzel pedig minden nagykorúra kiterjesztették.

Ez azonban azt a veszélyt hordozta magában, hogy túl fiatalon, meggondolatlanul döntöttek a sterilizációról. A politikus szerint viszont a mostani változtatással minden fiatal számára megmarad a gyermekvállalás lehetősége. Hiszen a húszas éveikben járók gyakran külső erőszak, vagy befolyás hatására végeztetik el ezt a beavatkozást.

kétségbeesett
Sokan később jönnek rá: óriásit hibáztak – mondják a szakemberek

A szabálymódosításokat több országos nagycsaládos és civil szervezet segítségével dolgozták ki. Ezért megkérdeztük a Nagycsaládosok Országos Egyesületének régiós titkárát, hogy mit szólnak a változáshoz:

– Egyesületünk egyetért a tervezett módosítással, mivel eddig 18 évesen már kérhető volt a művi meddővé tétel, amiben hatalmas kockázat rejlik. Az élethelyzetek ugyanis változnak, és a vissza nem fordítható beavatkozás miatt a későbbi házasságban sem születhet meg a kívánt gyermek – nyilatkozta lapunknak Várdainé Kiss Krisztina, az egyesület régiós titkára.

Az Országos Egészségpénztár adatai alapján egyébként nem túl népszerű a beavatkozás. Érdeklődésünkre válaszul csak annyit küldtek, hogy az erre vonatkozó adat nem adható ki, mivel az érintett betegszám nem érheti el a 10 főt.

Tájékoztatásuk szerint egyébként egy férfi sterilizációs műtét 28 947 forintba, egy női pedig 54 357 forintba kerül ma.

  • Egy nő

    És a nőkre ez nem vonatkozik? Hiába erőlteti az állam, attól még nem fog több gyermek születni. Egyébként ez is a férfiakat megalázó, diszkrimináló intézkedés. Kiváncsi vagyok, mikor telik be a pohár náluk. Nem csodálkozom, hogy már inkább egymást “szeretik”.

  • Vazek Tomi

    Elképesztő, hogy a hatalom az egyén testi önrendelkezését is korlátozni próbálja. Utoljára a nácik és a kommunisták próbálkoztak ilyesmivel. Nem csodálkoznék, ha hamarosan már az is büncselekmény lenne, ha az ember nem reproduktív szexre használja a genitáliáit.