83 autót vett

Egy megélhetési nehézségekkel küzdő ember hiszékenységét használta ki az a baranyai gépjármű-kereskedő, aki földijét strómanként vonta be ügyleteibe.

hirdetés

Az adózó az elmúlt években 83 gépjárművet vásárolt anélkül, hogy ezt bejelentette volna az adóhivatalnak. A férfi vagyongyarapodása azonban nem maradt észrevétlen. Az illetékes polgármesteri hivatalok tájékoztatták a NAV-ot a gépjárművek adás-vételéről, így az adóhivatal minden vétel után megállapította a vagyonátruházási illetéket, illetve a bejelentés elmulasztása miatt bírságot szabott ki. A több millió forintos adótartozás miatt a NAV végrehajtást indított.

A hivatal az adózó kérelme alapján kivizsgálta az ügy körülményeit. Megállapították, hogy rendkívül rossz körülmények között, omladozó falú házban él, fizetése korábban a közfoglalkoztatásból volt az elmúlt időszakban, aktuális jövedelme nincs. Az általa megszerzett gépjárművekkel valóban nem rendelkezik – közölte a NAV szóvivője, Barlai Krisztina.

A férfi az adásvételi szerződéseket  a településén élő kereskedő kérésére kisebb, a megélhetését biztosító összegek fejében, „strómanként” írta alá, a gépjárművek valójában nem kerültek a birtokába, azokról semmit nem tudott.  Mindennek ismeretében az adóhivatal büntetőeljárást kezdeményez a nehéz körülmények között élő adózó helyzetét kihasználó kereskedővel szemben.