Szabadság út: az ország legrosszabb levegője

Mérések alapján a pécsi Szabadság út és annak környéke az ország legszennyezettebb területe. De vajon miért itt mérik a legrosszabb adatokat és mit lehetne tenni a levegő minőségének javításáért?

hirdetés

Sokan mondják, hogy azért szeretnek Pécsett élni, mert kevésbé forgalmas és zsúfolt, mint a főváros. Ez vajon miként egyeztethető össze azzal a ténnyel, hogy egy Pécs belvárosában található mérőállomás produkálja a legrosszabb légszennyezettség mérési adatokat Magyarországon?

Tavaly a legtöbb hazai mérőállomáson magasabb volt a szállópor-koncentráció az előző évekhez képest – állítja a Vidékfejlesztési Minisztérium. 2012-ben a legtöbbször Pécsett haladta meg a határértéket a mért adat.

Egyre kevesebb a kétütemű, de a szmog maradt.

A kisméretű szállópor (0,001 és 100 mikrométer közötti) magas koncentrációjának egyik oka a fűtés: a földgázról szilárd tüzelésre való átállás. De komoly befolyásoló tényező a meteorológia is: a tavalyi száraz időjárásnak köszönhetően ugyanis a csapadék nem tudta kimosni a szennyeződéseket a levegőből.

Az említett pécsi mérőállomásnál azonban a problémáért – a nagy mennyiségű por és nitrogéndioxidért – jelentős mértékben a közlekedés a felelős.

– Két fontos lépésben lehetne tehermentesíteni ezt a területet. Először is a helyi tömegközlekedésben részt vevő buszok egy részét kellene kiváltani – füstöt ki nem bocsájtó – trolikkal, vagy villamossal. De az is sokat segítene a forgalom csökkentésében, ha  Tüskésréten elkerülő út épülne –  mondta Csaba Ders, Pécs főépítésze.

Mindenki szenved a szennyezett levegőtől.

 

Pécs kizárólag EU-s pénzből tudná finanszírozni a villamos-, vagy trolivonalak kiépítését, az unió 2014-2020-as költségvetési ciklusának fejlesztési forrásai ugyan még nem ismertek, de esély van arra, hogy ilyen célú pályázati forrásokat is megnyitnak majd.

[frame]- Az apró részecskék könnyen a tüdőbe jutnak, ami súlyosbítja az allergia és az asztma tüneteit. A szennyezett levegő hatásainak pedig leginkább a kisgyermekek és az öregek vannak kitéve – ismertette a következményeket dr. Vóna Ida klinikai főorvos.[/frame]

A főépítész szerint egy másik összetevője is van annak, hogy ennyire szennyezett a levegő a Szabadság útnál: a szél ugyanis nem fújja ki a szmogot, mivel beépítéssel elzártuk a Mecsek felöli szélcsatornák egy részét. Véleménye szerint most már csak annyit lehet tenni, hogy a megmaradt szélcsatornákat megóvják.

A rossz levegő mellett ugyanakkor a sűrű forgalom zajt is „termel”. Csaba Ders szerint pedig megállapítható, hogy a legzajosabb terület nagyjából megegyezik a leginkább légszennyezett környékkel. Ez pedig a szmoggal járó egyéb mellékhatások mellett igencsak káros az ott lakók egészségére.

 • Antisocial

  Aztán mit tudnak csinálni? Kijönnek addig kuss van aztán kezdődik előről.Amúgy a tulajt már számtalanszor megbüntették ezért ha jól tudom,de ìgy is megérheti neki

 • Bendzsamin

  Hívd ki rájuk a rendőröket! Ennyi…

 • Antisocial

  Nem beszélve arról hogy a Monte Cristo vendégei milyen paraszt módon tudnak éjjelente kint hagoskodni

 • Bendzsamin

  Végre kellene építeni egy mentesítő utat közvetlen a vasúttól délre, újra kettő sávossá kéne tenni a 6-os belvárosi szakaszát rengeteg fával és bicikli úttal…

 • öregpécsi

  Kérdésem:mi indokolja a Rákóczi úton áthaladó szg.-k számát mindkét irányból?Mert a városnézésen kívűl semmi.Miért nincs busz sáv a Búza tértől a Zsolnay szoborig,oda vissza?
  Meddig kell még várni a belváros forgalom csillapítására?A Zsolnay szobor irányából csak áthaladni lehet,mert semmi sem indokolja a behajtást.
  Mikor tervezi a város vezetés,hogy megtiltja a Telekom székház melletti parkban a parkolást??A minap már a középső úton is álltak autók!
  De mondhatnám a Siklósi utat is-felüljáró után dél felé-,ahol tábla is tiltja a járdán való parkolást,de reggeltől estig tele a járda autóval.

 • matador

  Minden relatív ! Sokkal büdösebb helyek is vannak , csak ott nincs mérőállomás .
  Az ilyen adatok elriasztják az idegenforgalmat és ha még az elmúlt idők bűnügyeit is hozzávesszük , akkor kerüljük el magunkat is .
  Miért nem pozitív dolgokat híresztelünk magunkról .
  Mint például :Városunkban 30 éves Ikarusok is közlekednek ! {meg Kubában is}
  Itt mindenhol fizetnie kell a parkolásért !
  Itt találja a legrosszabb levegőt az országban !
  Itt van a legkevesebb termelő és legtöbb kereskedő cég !

 • Zajszennyezés

  A Szabadság úton idegesítő a 18-ban óbégató,utcán zenét hallgató,mozgássérült parkolóban egészséges fiatalok randalírozása. Két részeg fiatal lány az ablakban ülve hangoskodik már órák óta.

 • Roland

  “De vajon miért itt mérik a legrosszabb adatokat” Mert ezen a helyen van a mérőállomás? Ha az Árkád sarkánál lenne a mérőállomás, akkor ott találnának olyan értékeket, amelyek a legrosszabbnak számítanak. Ha Búza-térnél akkor meg ott. Szélcsatornák ide vagy oda. Forgalmas hely, szennyezett levegő. Viszont az állandó szirénázás, az tényleg idegörlő.

 • Trafikos

  Ugye-ugye, a szabadság ritka, magaslati levegője nem való a magyarnak. Mi a jó kis, fülledt diktatúrákat szeretjük, ahol a nyalás és szopás tocsogós szaga terjeng a levegőben…