Szabadulnának a nyaralóiktól a pécsiek

Elmúltak a régi nyarak?

Pár millió forintért egy, a tóhoz 200-300 méterre lévő társas nyaralót, 30-40 millióért már kisebb kastélyt, villát kap az érdeklődő a Balaton déli partján. A rendszerváltás előtt sok pécsi is vett vagy örökölt üdülőt Balatonfenyvesen, Fonyódon vagy éppen Balatonmáriafürdőn, most viszont mintha mindenki szeretne megszabadulni ingatlanától.

hirdetés

– Már másfél éve hirdetem az ingatlant, 12 millióról indultunk, 9,9-nél tartunk, de ha most komolyabb vevő jönne, nyolcért is odaadnám. Egyrészt már kevesebb pénzünk van lemenni nyaralni, kiadni pedig nem szeretnénk; másrészt a saját házunk egyre nagyobb törlesztőjét is fizetnem kell – indokolja lapunknak, miért próbál szabadulni fonyódi nyaralójától a pécsi Kovács Zoltán. Ő három internetes oldalon és közvetítő segítségével próbálkozik, kevés sikerrel. Eddig csak páran hívták fel, s a másfél év alatt egy érdeklődő volt személyesen is kíváncsi.

Elmúltak a régi nyarak?
Elmúltak a régi nyarak?

– Ahol pár éve hatmillió forint alatt még üres telket sem lehetett venni, ott most két lakrészes ikerüdülőt kínálnak nem sokkal drágábban; egy viszonylag jobb elhelyezkedésű telekhez pedig hozzá lehet jutni már 2-3 millió forintért is a déli parton – mondta lapunknak Farkas Róbert ingatlanügynök, akihez rendszeresen futnak be értékesítésre szánt balatoni üdülők.

Egy ilyenhez akár már 4 millióért hozzá lehet jutni...
Egy ilyenhez akár már 4 millióért hozzá lehet jutni…

Mint mondta, a pécsiek által kedvelt déli part ingatlanárai hatalmasat estek az elmúlt években, érezhetően 2008-tól kezdve, míg az északi parton nem érezték meg annyira a válságot. Hozzátette: főleg a Balatonberény és Balatonboglár között fekvő településeken találni jó áron üdülőket, kisebb-nagyobb villákat.

– Az utóbbiak közül akár 150-200 négyzetméteres partközelit is megkapni húsz-harmincmillió forintért vagy még az alatt is. Pár éve egy ilyennek az ára 40-50 millió között volt. De a kisebb – jellemzően balatonfenyvesi – társas üdülőkhöz is “bagóért” hozzá lehet jutni; van, aki 4-5 millió forintért hirdeti pár tucat négyzetméteres parti lakását; ugyanez a helyzet a dombóvári típusú faházakkal – mondja a szakember.

És egy ilyen is megszerezhető 10 millió alatt...
És egy ilyen is megszerezhető 10 millió alatt…

A nagy kínálat oka nem a tó vonzerejének csökkenésében keresendő, hanem a gazdasági válságban. Sokan vannak, akik korábban megengedhették maguknak az üdülő fenntartását, de ma már nem, esetleg hitelük törlesztő részleteit nem bírják, s így szeretnének minél előbb pénzhez jutni. A szakemberek szerint az is gyakori volt a kétezres évek elején, hogy devizaalapú hitelből vásároltak üdülőt, a részletek elszabadulásakor pedig képtelenek voltak törleszteni, sokan közülük akarnak szabadulni ingatlanuktól.

Az ingatlanforgalmi szakemberek szerint most komolyan érdemes megfontolni, hogy dél-balatoni telekbe, nyaralóba fektesse a pénzét már annak, akinek van. A remények szerint a következő 5-10 évben ugyanis akár dupla áron is eladhatja most megszerzett ingatlanját egy-egy tehetősebb honfitársunk.

  • PD

    35 évvel ezelőtt döntöttünk úgy, hogy nem saját nyaraló a Balatonon, hanem a lehetőségek kihasználása inkább.
    Anyagilag és a ráfordított időt tekintve is nyerő döntés volt, attól függetlenül, hogy akkor még nem lehetett látni minden oda-vissza út és egyéb költségének növekedését.
    Félreértés ne essék, nekünk a Balaton a nyaralás, – tengernél még nem nyaraltunk – ha víz mellé akarunk menni nem is gondolkodunk másban, függetlenül attól, hogy végigkirándultunk amit akartunk.