Szakadt fotel nem lehet a pécsi Király utcán

Ha csak éppen kisüt a nap, sokan már szívesen kiülnének a Király utcában egy-egy vendéglő teraszára. A napokban több vendéglátóegység kért is már engedélyt teraszok létrehozására – de akármit nem lehet kipakolni a belvárosba.

A pécsi belvároshoz szervesen hozzátartoznak a “kiülős” helyek, tavasztól késő őszig a Király utcában, a Ferencesek utcájában vagy éppen a Széchenyi téren is megtelnek az éttermek, vendéglők teraszai – sőt, van, aki a hidegebb időben is elüldögél egy kávé mellett. A vendéglők is szívesen nagyobbítják meg területüket a sétálóutcákban, tereken – jó tudni azonban, hogy akármit és akárhogyan nem lehet kipakolni. Arra például nincs esély, hogy a nagyi szakadt, leharcolt fotelje vagy éppen óriási, színes reklámnapernyő csúfítsa a történelmi belvárost.

Mint megtudtuk, előzetesen az önkormányzat szakbizottságától kell előkert, terasz létesítésére engedélyt kérni, és a jogszabálynak megfelelően az idegenforgalom számára jelentős közterületeken a Városfejlesztési és Kommunális Bizottság előzetesen zsűrizi is a vendéglátóhelyek előkertjébe kerülő bútorzatot 5 évente, vagy akkor, ha a bútorzat, vagy az üzemeltető kiléte megváltozik.

– A legfontosabb szempont, hogy a közterület az eredeti rendeltetését be tudja-e tölteni a kitelepülés után is, azaz marad-e elég hely közlekedés akadálytalan bonyolítására – vázolta Girán János, a szakbizottság elnöke. – A bútorzat megjelenése esztétikus, a belvárosi környezetbe illeszkedő, megfelelő színvonalú lehet csak. Reklámtartalma minimális, nem hivalkodó kivitelű lehet, elsősorban az üzlet elnevezése jelenhet meg rajta. Elvárjuk, hogy a napernyők natúr bézs, fehér színűek legyenek, legfeljebb az alsó körbefutó “szoknyarészen” tartalmazzanak szolid reklámfeliratot. A közterületet csak a saját üzlet homlokzata előtt lehet használni, vagy az érintett másik üzlet hozzájárulását kell kérni, ha más elé is ki akarnak települni – tette hozzá az elnök.

kerthelyiség, mecsek cuki, hl
Akár februárban is kiülnek, ha kicsit kisüt a nap

Az engedélyezés egyébként nemcsak formalitás, mint Girán János bizottsági elnök elmondta, az is előfordul, hogy nem adják ki az engedélyt. Mivel egyes elemeket az italgyártó szponzorként szállít, gyakori, hogy a hivalkodó reklámfeliratokat tartalmazó eszközök alkalmazását például elutasítja a bizottság.

A belvárosi teraszok bútorzatát, küllemét rendszeresen ellenőrzik is, s mint Girán János elárulta, elő is fordulnak szabálytalanságok, bár ezek száma az utóbbi időben már egyre csökkent. Az egyik leggyakoribb probléma, hogy a vendéglő nagyobb területet vesz igénybe az engedélyezettnél, de az is előfordul, hogy további megállító táblákat rak ki az étterem, noha a szabályok szerint csak egy lehet, akinek pedig terasza van, az csak annak területén kaphat megállító táblára engedélyt, a közterületen nem.