Szándék van: Több a gyerek Pécsett

Folyamatosan csökkent az iskolákba beíratott gyermekek száma az utóbbi két évtizedben, ám a markáns tendencia az utóbbi időszakban lelassult, sőt: ma már stagnáló adatokkal találkoznak a szakemberek. Van remény a pozitív változásokra! 

hirdetés

Bár minden oldalról azt hallani, hogy egyre kevesebb a gyermek, ezért pedig iskolákat kell bezárni, pedagógusokat kell elküldeni, az adatok is ezt mutatják, a kép sokkal árnyaltabb, mint hinnénk.

Staub Ernő, a város oktatási referatúrájának vezetője lapunknak elmondta: a száraz statisztikát tekintve még borús is lehetne a kép, ám mégsem az.

A családi adózás miatt vállalnak többen gyereket? 

Az önkormányzati adatok ugyanis azt mutatják, hogy az utóbbi három esztendőben is jelentősen csökkent az iskoláskorú gyermekek létszáma a városi fenntartású intézményekben. A városházától kapott kimutatás szerint az általános és középiskolákból 2010 óta háromezer gyermek „tűnt el”, ami komoly félelmekre is okot adhatna.

– Bár 2010-ig jelentősen csökkent a gyermekek létszáma a pécsi intézményekben, az utóbbi években megállt a negatív tendencia, még ha a számok mást is mutatnak. Az adatok valóban borúsak, mert nem veszik figyelembe, hogy a pécsi oktatási rendszer jelentősen átalakult – mondja Staub, aki kérdésünkre ki is fejtette a csalóka adatsort.

– Csak az utóbbi két tanévben is jóval több, mint ezer gyermek került ki a rendszerünkből azzal, hogy a Széchenyi Gimnáziumot, a TÁSI-t a baptisták vették át tőlünk, míg a Miroslav Krleza oktatási központot a horvátok, valamint a Török István utcai iskolát a katolikusok – magyarázza a referatúra vezetője, aki szerint a tiszta mérleget tekintve inkább állandósult a gyermeklétszám a pécsi iskolákban.

– Ma stagnálás figyelhető meg, a bölcsődei beíratkozások jelenlegi tendenciáit figyelve pedig van esély arra is, hogy a következő években ismét növekedjen az iskolába járók száma a városi intézményekben – mondja.

Szerinte éppen ezért – még ha az intézmények irányítása a várostól jövőre átkerül is az államhoz – nem lesz szükség rá, hogy gyökeres változások legyenek a pécsi közoktatási rendszerben: például jelentős számban kelljen csökkenteni a tanárok létszámát vagy intézményeket kelljen bezárni.

A jövőt tekintve az is beszédes tény, hogy az utóbbi két évben több pécsi bölcsőde férőhelyének számát is növelni kellett, mert túljelentkezések voltak megfigyelhetők. 2003 óta idén fordult elő először az is, hogy az élve születések száma nőtt az előző év hasonló időszakához képest. Mindez négy százalékos előremozdulást, másfél ezer új életet jelentett. Egyes szakértők szerint főként a kedvező családi adózás miatt vállalnak ma már második, illetve harmadik gyereket.

A pécsi önkormányzati fenntartású általános iskolákba egyébként idén 7.517-en, a középiskolákba 8.554-en, az óvodákba 4.465-en íratkoztak be.