Szárnyasokkal fegyverkezett fel egy pécsi kertészet

Méghozzá rögtön néggyel! Az indiai futókacsákat a spanyol csigák ellen vetették be. A különleges őrző-védők beváltak, sőt a két lábon járó “állati fegyverek” még a vevőket is megmosolyogtatják.

hirdetés

A hatvankilós német dog mellett négy, alig egy kilót nyomó indiai futókacsa is éberen figyel abban a nagyárpádi kertészetben, ahol több mint 1300 fajta növényt tartanak. A kétlábú totyogók pedig hatásosabbnak bizonyultak a négylábúnál, sőt minden vegyszernél. Péntek Tamás tulajdonos szerint a rendkívül kártevő és gusztustalan csúszómászók ellen szinte semmilyen más ellenszer nem vethető be hatékonyan, csak a futókacsa. Hiszen a vegyszer a növényekre káros, ha pedig nem védekeznek a csigák ellen, akkor a növények tűnnek el – mondja.

– Elég félénkek ezek az állatok, így általában mindig futkároznak ide-oda, de ha csigáról van szó, lecsapnak. Ők az egyik leghatékonyabb fegyverünk – meséli mosolyogva Péntek Tamás, a kertészet tulajdonosa.

Ha vadásznak, akár több száz métert is körbefutnak egy nap
Ha vadásznak, akár több száz métert is körbefutnak egy nap

A kertész hozzáteszi: mivel a tollasok társas lények, ezért párban tartják őket. Így amíg a mama kotlik, a papa vadászhat egy kis csigára, vagy épp ha nincs jobb dolguk, akkor kettesben is rohangálhatnak a hús után.

–  A csibe is megenné a csigát, de az a növényeket sem kímélné. Sőt kapirgálna is a kertben, ami pedig szintén nem lenne túl esztétikus. Így hát a futókacsa az egyik legideálisabb választás – mondja Péntek Tamás.

Az alig egy kilogrammot nyomó tollas olyan könnyű, hogy még a virágot sem tudja eltaposni. A kacsák egyetlen hátránya, hogy nagy terület szükséges a tartásukhoz, hiszen szinte egész nap rohangálnak a betevőért (ezért pingvinkacsáknak is hívják őket), sőt a sok csiga leöblítéséhez és a zsíros falatok leúszásához még tavat és patakot is igényelnek.

Nemcsak Pécsen vetik be őket: 

– A kacsákat úgy tenyésztik, hogy a csiga szaporulatát is képesek megölni. Nem egyszer láttuk, hogy nemcsak a meztelen csigát, hanem a házzal rendelkező csigát is megfogták és kirázták belőle. Amúgy emellett még egy marék kukoricát is kapnak, de azt már csak úgy nasiként – mondja Tamás.

A nagyárpádi kertészet tehát kész kacsaparadicsom. Bár volt már, hogy hat kacsa is rohangált össze-vissza, most épp csak négy van, mert a természet körforgása bizony a kacsákat is utolérte. Rájuk a közelben tivornyázó rókák csapnak le előszeretettel.