Százezer migráns érkezhet

Több mint egy hónapja él már az a jogi határzár, amivel hazánk az illegális migráció megakadályozását tűzte ki célul. Pécsen két éve még tömegjelenetek voltak a vasútállomáson, de Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő szerint Magyarországnak akár százezres nyomásra is fel kell készülnie. 

Az elmúlt hónapokban történt terrorcselekmények megmutatták, hogy nagyon komoly belbiztonsági kockázata van a migrációnak; a nyugat-európai nagyvárosokban sorozatosak voltak a merényletek, elég csak Párizsra, Berlinre, Brüsszelre gondolni, ahol vérfürdőt rendeztek az iszlamisták.

– Nem kizárt az sem, hogy Kelet-Európa is célpontjuk lesz a jövőben. Szükség volt a jogi határzár bevezetésére, és fel kell készülni arra, hogy a jövőben a magyar államhatárnak akár százezres migrációs nyomásnak is ellen kell állnia. A jogi határzár miatt össztűz alá került Magyarország, magukat jogvédőknek nevező szervezetek támadták hazánkat csak azért, mert nem hagytuk, hogy az illegális bevándorlók odamenjenek és azt csinálják, amit akarnak Európa területén – mondta Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő parlamenti interpellációjában kedden.

A képviselő szerint elfogadhatatlan, hogy a bevándorlók visszaéljenek a politikai menedékjog iránti kérelmekkel és eltűnjenek Európa szívében.

– A hazai jogszabályok Európa érdekeit is szolgálják, hiszen nem teszik lehetővé azt, hogy egyetlen migráns is ellenőrizetlenül, jogellenesen tartózkodjon az öreg kontinensen. Akinek ugyanis nem bírálták még el a kérelmét, az nem mozoghat szabadon – mondta.

Mint mondta, Pécsen még sokan emlékezhetnek arra, hogy a déli határtól 45 kilométerre fekvő pécsi vasútállomáson milyen állapotok uralkodtak két évvel ezelőtt, amikor az első nagyobb hullám megindult.

Kontrát Károly, a belügyminisztérium államtitkára az interpellációra adott válaszában leszögezte, a közelmúltban történt szentpétervári robbantásban 14-en haltak meg, a stockholmi merényletben négyen vesztették életüket, Egyiptomban pedig egy iszlamista támadásban közel 40-en haltak meg egy keresztény templomnál.

– Már a Frontex, az unió határvédelmi ügynöksége is arra figyelmeztet, hogy a migránsok között – akiknek a döntő többsége nem is akar beilleszkedni – terroristák érkezhetnek Európába – mondta, hozzátéve: a jogi határzár után közel 150 bevándorló vár arra, hogy menedékkérelmüket elbírálják a tranzitzónákban. Ez az alacsony szám is azt jelzi, hogy inkább elkerülik hazánkat, ahelyett, hogy vállalnák az azonosítást.

Az államtitkár kiemelte: Brüsszel nem akar változtatni az elhibázott bevándorláspolitikáján, hanem továbbra is erőlteti, emiatt nagyon komoly küzdelem előtt áll Magyarország. Ehhez szükség van a magyar emberek támogatására, ezért indított nemzeti konzultációt a kormány.