Százmilliókból fejlesztik Pécset

Összesen több mint négyszázmillió forintot költenének nemsokára Pécs olyan értékeire, mint a világörökségi helyszínek, a zsinagóga és a református templomok. Az uniós forrásért most indul harcba a város, tavasszal dönthetnek.

hirdetés

– Egy olyan pályázati kiírást céloztunk meg, amellyel nemcsak turisztikai célú fejlesztéseket tudunk végrehajtani, de a kulturális értékeink színvonalát is emelhetjük. A mostani projektbe bevont elemek éppen ezért nemcsak az ide érkezőknek, de az itt élőknek is plusz élményeket nyújthatnak – magyarázza Nagy Csaba, kulturális ügyekért felelős alpolgármester.

A város saját cégén a Zsolnay Örökségkezelőn keresztül, a zsidó, a református és a szerb ortodox egyház partnersége mellett célzott meg összesen közel 400 millió forintos uniós forrást, amely az egyházak által vállalt önrészekkel együtt 407 milliós fejlesztéseket ígér.

A legnagyobb, önerő nélküli programot a Cella Septichorában, az Ókeresztény Mauzóleumban és a Középkori Egyetem esetében hajtanák végre.

– A ránk vonatkozó, közel 143 millió forintos keretből elsősorban Pécs ókori és középkori kiállítási anyagát szeretnénk élményszerűbben bemutatni és összekapcsolani – magyarázza Bozóky Anita a világörökségi helyszíneket, majd a tavasszal nyíló Középkori Egyetemet működtető Zsolnay Örökségkezelő stratégiai vezetője.

– Mint ismert, a Középkori Egyetem épületét felújította a nemzeti vagyonkezelő, ám kiállítási anyaga jelenleg még nincs. Első körben létre kell hoznunk egy tematikát, össze kell állítanunk egy kiállítási anyagot, amellyel a középkori és török kori Pécset be tudjuk mutatni a látogatóknak. Ezzel párhuzamosan a Cella Septichorában olyan technikákat szereznénk be, amelyek a világörökségi cím odaítélésekor még nemigen voltak elérhetők, gondolok lézeres vetítésekre, LED-falra, a 3D-n alapuló technikákra, a lézerrel megvilágított makettekre – teszi hozzá.

Bozóky Anita szerint a fejlesztésekkel – amelyek során az Ókeresztény Mauzóleum előterét is felvértezik interaktív elemekkel – még közelebb tudják vinni a látogatókhoz a világörökségi helyszíneket. Ezzel pedig újabb vendégeket tudnak becsábítani az egységeikbe. A támogatási igényt pár hónap múlva elbírálják, tavasztól akár a konkrét munkák is indulhatnak.

 

[frame]

Jut a szakrális terekre is

A pályázati forrásból pénzt szerezhet még négy másik pécsi érték is. A zsinagógában a város zsidóságához köthető történeti, vallási kiállítást valósítanának meg, továbbá a tóraszekrényt és az orgona környezetét restaurálnák. A Pécs-Belvárosi Református Egyházközség reformációtörténeti kiállítást nyitna a gyülekezeti terem átalakításával, akadálymentesítésével. A Pécsi Szerb Ortodox Egyházközség szerb egyházművészeti regionális gyűjteményt valósítana meg, míg a Pécs-Kertvárosi Református Egyházközség orgonát építene a kertvárosi templomban, a templom mennyezetén pedig 159, ornamentika mintákkal díszített fakazetta kerülne fel.

[/frame]