Százmilliós ovi Pécsen!

Mintegy 120 millió forintos beruházás keretében újul meg a Mecsekaljai Óvoda és Általános Iskola Rácvárosi Óvoda intézményegysége. A támogatás százszázalékos, vagyis önerőt nem igényel. Az illetékesek a minap rendkívüli szülői értekezleten ismertették a projekt részleteit.

hirdetés

Megújul az óvoda Rácvároson, méghozzá komoly összegből. Az egyik legnépszerűbb pécsi intézmény jelenleg 60 férőhelyes, de 77 kisgyerek jár oda. A férőhelybővítésre és az épület teljes felújítására az önkormányzat közel 120 millió forintot nyert. A pályázat kapcsán az óvoda 20 férőhellyel kerülne bővítésre. A jelenlegi épület adottságai azonban ehhez nem megfelelőek, ezért a felújítás mellett egy új épületrész kialakítására kerül majd sor.

 

Pünkösdi műsorral köszönik meg a felújítást

A beruházást követően a meglévő épület felújítása mellett egy új 60 négyzetméteres csoportszobával, öltözőkkel, mosdóval és tároló helyiséggel bővül az intézmény, amelynek beépítik a tetőterét is. Itt a tantestület részére testületi szobát, gazdasági helyiséget, az óvodások részére pedig orvosi szobát alakítanak ki. Az építési munkák mellett az óvoda mindennapos működéséhez szükséges eszközöket is beszereznek, felújítják az udvart, és három parkoló is létesül.

– Teljes körűen felújítjuk az épületet, külső homlokzati hőszigeteléssel, nyílászáró cserével, a gépészeti rendszereket korszerűsítjük, a benti csoportszobák megújulnak, és egy új épületszárny is lesz – magyarázta Egry Dóra, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. fejlesztési igazgatója. – Az épület mellett az udvarra is hangsúlyt fektetünk, ide új játékokat helyezünk.

A kivitelezési munkák a tervek szerint 2013 őszén indulhatnak meg, és várhatóan 6–9 hónapot vesznek majd igénybe. Ez alatt a gyerekek a Bánki Donát utcai iskolában kapnak helyet.

Az óvoda jelenleg 60 férőhelyes, de 77 kisgyerek jár ide

 

– A patacsi városrész egy folyamatosan kiépülő, viszonylag fiatal kerület, és rengeteg kisgyerek jár hozzánk, onnan. Mindenképpen szükséges, hogy ez valahol meghallgatásra talált, elindult, és egy új épületben kezdhetjük majd az új esztendőt. – mondta Bíróné Vida Enikő Mecsekaljai Óvoda és Általános Iskola Rácvárosi Óvodájának igazgatója.

Ebbe a nagyszabású programba több mint tíz pécsi óvodát vonnak majd be. Elsőként a rácvárosi intézmény újul meg 120 millió forintból .

Hoppál Péter, Pécs Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke elmondta, az állami szerepvállalás kiterjesztésével január elsejétől kezdve, az általános iskolák és a középiskolák országosan és Pécsett is átkerültek az államhoz. Az óvodai rendszer megmaradt, fenntartásban és működtetésben is. Hozzá tette: ezért külön felelősségünk és feladatunk a jövő pécsi polgárai miatt, hogy az óvodások lakhelyeit, az óvodákat, megpróbáljuk egy felújítási programmal számba venni.