Szebbek lesznek a belvárosi házak

homlokzatok, király utca5

hirdetés

Félidejében jár a Pécs Holding új ingatlanfelújítási programja, amelynek keretében legalább egytucatnyi belvárosi üzlethelyiség homlokzatát újítják fel. Egy új bevonatot is tesztelnek, amelyről a falfirkák percek alatt eltávolíthatóak.

Megfakult homlokzatok, pergő vakolat, falfirkák. Főként az üresen álló belvárosi – Király és Ferencesek utcai – ingatlanokra volt mindez jellemző az utóbbi években. A Pécs Holding mint a legtöbb városi köztulajdonú épület karbantartásáért felelős cég a minap kezdett hozzá az ingatlanok külső felújításához.

A társaság szóvivője azt mondja, a cél a városkép védelme.

– Első körben hat helyen álltak munkába a kőművesek, festők, de további legalább hat-nyolc ingatlan szerepel a listán. A frekventált helyeken lévő, díszes épületek felújítását végezzük el első ízben, de a program folytatása is a terveink között szerepel – magyarázta Péter-Domán Zita.

homlokzatok, király utca6

A szóvivő elmondta, reményeik szerint a most ráncba szedett épületek fala, homlokzata sokáig szép marad, ugyanis egy új bevonatot is tesztelnek. Ennek segítségével a graffitik könnyen eltávolíthatók a falakról.

homlokzatok, király utca1

A munkákat egyébként az örökségvédelem engedélyével végzik, így garantálható, hogy megmarad a múlt századi utcakép a belvárosban. Abban is bíznak, hogy a folyamat kihat a magántulajdonú épületekre, épületrészekre is, ugyanis több helyen a holdingnak csak az emeleti szintig van hatásköre a renoválásra, a magánkézben lévő emeleti részek felújítását nem végezhetik el.