Szebellédi: ne démonizáljunk

Túlzás lenne azt állítani, hogy tele a kassza, de meglepően jó számokat mutat Pécs gazdálkodása. Nem lesz szüksége a városnak újabb hitelekre, és mindemellett sikerült csökkenteni az örökölt milliárdos kölcsönöket és azok kamatait is. Ez utóbbi tétel önmagában 2 milliárd.

– Két esztendeje tart és igen jól, remek eredményekkel folyik jelenleg is a város pénzügyi megerősítése. Pécs a választások óta milliárdos megtakarításokat ért el évente. Rendkívül szigorú, megfontolt és konrtollált gazdálkodás folyik az önkornányzatnál – mondta lapunknak Szebellédi István, Pécs gazdasági tanácsadója, igazságügyi könyvszakértő.

Szerinte, egy nagyon rossz állapotban lévő várost, ezer sebből vérző, necces hitelekkel terhelt kasszát örökölt Pécs, ezért rendkívül szigorú lépésekre volt szükség.

Földrengés kell az újabb hitelhez.

– Csökkenteni kellett a kiadásokat és növelni a bevételeket. Ez nagyon egyszerűnek tűnik, valójában azonban kőkemény munkát és lemondást jelentett. Véget vetettünk annak a korábbi gyakorlatnak, hogy az önkormányzatnál számolatlanul szórták szanaszét a (köz)forintokat, a legcsekélyebb kontroll és ellenőrzés nélkül – magyarázza Szebellédi.

Ez a kőkemény gazdálkodás kezdi meghozni a gyümölcsét – állítja. Pécsnek egyetlen forint határidőn túli számlája, tartozása sincs, ez pedig igen ritka a magyar városok között. Sőt, a szakértő szerint Pécsnek nincs szüksége újabb kölcsönökre sem.

– Ki merem jelenteni, hogy újabb hitelek nélkül is biztosan képes megállni a lábán az önkormányzat. Földrengés kell ahhoz, hogy újabb kölcsönökre legyen szükség, noha a milliárdos hitelek törlesztése embertpróbáló és hihetetlenül nehéz feladat – mondja Szebellédi István.

Nem szabad démonizálni

A szakértő szerint ugyanakkor nem szabad démonizálni a pénzintézeteket, vagy a hitelek kérdését.

– Milliárd eurós vagyonokkal rendelkező nemzetközi cégek ugyanúgy élnek a hitelek lehetőségeivel, mint Pécsnél nagyságrendekkel könnyebb helyzetben lévő városok, sőt országok. Nem a hitelekkel, vagy a pénzintézetek nyújtotta szolgáltatásokkal van a baj, hanem azzal, ha valaki mindezt felelőtlenül kezeli – magyarázza a gazdasági tanácsadó.

Hitelkeretre tehát minden önkormányzatnak szüksége van – mondja Szebellédi, ugyanis a bevételek esetiek, évente kétszer érkeznek, a kiadások viszont folyamatosak. A szakértő szerint ennek a „résnek” a kitöltésére szolgál az évről évre rendelkezésre álló pénzügyi keret, amelyet persze időről-időre vissza kell tölteni, hogy máskor is legyen hova nyúlni.

Szebellédi azt mondja, ha továbbra is sikerül tartani ezt a feszes gazdálkodást a városnak, akkor a jelenlegi hitelkeret összegét csaknem 30-40 százalékkal lehet csökkenteni a következő években.

Hirdetés

3 HOZZÁSZÓLÁS

 1. 2012.09.17 10:44; Frissítve: 2012.09.17 18:04

  Lesz fizetés a debreceni városházán?
  Debrecen – A kizárólag munkabérre adható hitelhez híreink szerint biztosan hozzájut Debrecen önkormányzata. Kósa Lajos legalábbis pénteken határozottan cáfolta – amiről a városházi folyosón néhányan suttognak –, hogy az alkalmazottak fizetés nélkül maradhatnának.
  Nem ok nélküli az aggodalom, hiszen a csütörtökre készült közgyűlési előterjesztésben ilyen mondatok is szerepelnek: „A betervezett külső forrás összegéből június 30-ig bevétel nem teljesült. …jelen feltételek között az intézmények a második félévben nem finanszírozhatók”.
  Ezekhez hasonlóan súlyos – ha nem súlyosabb – gond, hogy az önkormányzatnak idén 2,5 milliárd forint hitelt kell törlesztenie, amit csak újabb hitel felvételével teljesíthet. Azonban „a hitelt nyújtó hitelintézet kiválasztását célzó első közbeszerzési eljárás nem volt eredményes, a második kiírás folyamatban van”.
  Bár Kósa Lajos a napokban arról beszélt, hogy a bankok elzárkózása a kisebb településeket sújthatja leginkább, a jelek szerint Debrecen is ki van szolgáltatva. Az alapvető ok pedig: hogy a törvényi változások miatt az önkormányzatok jövőre nem vehetnek fel működési hitelt, és ez bizonytalanná teszi a törlesztésüket.
  Iskolák nélkül se elég
  Vészjelzésként utalnak az országos sajtóban Kósa Lajos múlt heti nyilatkozatára, amelyben először beszélt a nyilvánosság előtt arról, hogy a bankok nem adnak hitelt az önkormányzatoknak.
  Januártól – mint ismert – az állam átveszi az iskolák fenntartását. A törvényhozók úgy számoltak, hogy ezáltal lényegesen csökkennek a települések terhei, képesek lesznek kiadásaikat a bevételeikből finanszírozni. Kormányhozzájárulás nélkül – néhány kivételtől eltekintve – hitelt sem vehetnek fel. A kivétele közé tartozik az uniós pályázatokhoz szükséges önrész, a reorganizációs hitel és a likviditási hitelek, köztük a folyószámlahitel (amit egy naptári éven belül vissza kell fizetni).
  Kósa Lajos szerint viszont a politikusok elszámították magukat, a kisebb önkormányzatok mégsem lesznek alkalmasak a működésük finanszírozására. Debrecen polgármestere – aki egyben a Fidesz alelnöke – nyugtató kijelentést is elejtett, mondván: a megoldás érdekében hamarosan a kormány asztalára tesznek egy javaslatot.
  Többek szerint módosítani kell az önkormányzatok gazdálkodását is érintő törvényt – még mielőtt életbe lépne.

 2. Évtizedek kellenek, mire a szocialista romboláson túl lesz ez a város. Addig hatalmas kitartás kell. Kívánom, hogy legyen hozzá sok erőnk és ne adjuk fel.

Comments are closed.