SZEM: mert figyelni akarnak a pécsiek

Immár nyolcadik évébe fog lépni a keleti városrész egyik legnagyszabásúbb civil kezdeményezése, a Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM). A kezdeti lelkesedés nem hagyott alább, folyamatosan bővül a kör, újabb lakóközösségek csatlakoznak az őrző-védő programhoz.

hirdetés

A keleti városrészben rengeteg helyen létezik a SZEM kisebb utcák között. A Ledinán lakókat a Bándy Katával történt tragédia ösztönözte arra, hogy létrehozzák a szervezetet, de többek között Szabolcsfaluban, Árpádtetőn is alakultak mozgalmak a helyi lakóközösségek kezdeményezésére.

Bodnár Antal, a Vajda utcai SZEM csoportvezetője szerint mindenki érzi, hogy nagymértékben javult a közbiztonság a környéken, amióta 2009-ben megalakult a helyi csoport.

A nyugalmazott rendőrzászlós elmondta, a mozgalom alapvető lényege – azaz egymás védelme – csupán az egyik oldala a tevékenységüknek. A másik oldala a közösség összekovácsoló erejéből fakadó sok rendezvény és találkozó, esemény. Hiszen ismernünk kell azokat, akik a környezetünkben laknak.

"Szomszéd ... nyomd szét"
Nem egymást, az utcát figyelik

Persze az egymásra való odafigyelésből következik a szoros lakóközösség is. A jószomszédi viszony nagyon fontos, hiszen mindenkinek ismerős a szituáció, amikor elutazunk hosszú napokra: figyelni kell a postaládára, a növények locsolására és így tovább – mondta.

Az ő tapasztalatai szerint csak pozitív hatása van a mozgalomnak, és a városrészekben kihelyezett figyelmeztető tábláknak is elriasztó erejük van. De nem csupán a táblák jelzik az éberséget a vidéken: a nagy szemeket ábrázoló matricákat is ki lehet ragasztani a postaládákra, ablakokra.

– A nagy rácsokat az utca felé, nem egymás között kell felállítanunk – fogalmazott Bodnár Antal, utalva a szomszédok közti bizalmas, jó viszonyok fenntartására.

térfigyelő
Térfigyelő kamerák is szolgálják a közbiztonságot.

A SZEM – tevékenységéből adódóan – szorosan együttműködik a polgárőrséggel, a rendőrséggel is. És ők is partnerként tekintenek rájuk. A lakók, ha gyanús alakot látnak, már adják körbe a drótot a szomszédok, vagy hívják a zsarukat.

Egy évvel ezelőtt a városvezetés kilenc térfigyelő kamerával is megajándékozta a helyi SZEM-tagokat, amelyet a Hősök terén szereltek fel, tovább javítva a közbiztonságot. Az ilyen gesztusoknak köszönhetően az utóbbi tíz évben Pécs keleti városrészeinek kriminalisztikai mutatói jelentősen javultak.