Szent Borbála napján minden a bányászatról szólt Pécsett

Szent Borbála napján, december 4-én a bányászhivatásra és a hősi halottakra is emlékeztek a Budai vámnál található Szent Borbála-szobornál. Ilyenkor nemcsak tisztelgünk a hősök előtt, hanem megemlékezünk azokról is, akik világszínvonalúvá emelték ezt az iparágat – mondta ünnepi beszédében Hoppál Péter, a kulturális alapellátás kiterjesztésének összehangolását felügyelő miniszteri biztos, pécsi országgyűlési képviselő. 

hirdetés

Szent Borbála szobrát 2006-ban emelték a Budai vámnál. Azóta minden évben itt is megemlékeznek azokról, akik hivatásukként a bányászatot választották, valamint fejet hajtanak azok előtt a hősök előtt is, akik a mélyből már sosem tértek haza.

Az emlékezők sorában mindig jelen van Halász Mátyás, aki 28 évig dolgozott Zobákon vájárként  

Hoppál Péter beszédében hangsúlyozta, Szent Borbála napja fontos ünnep, hiszen ilyenkor felidézzük, hogy évszázadokon keresztül a bányászokon kívül más, tűzzel fenyegetett különböző munkaterületek képviselői is kérték a szent oltalmazását. Hoppál Péter hozzátette: ilyenkor azonban nem árt arról is beszélni, hogy magyar sikerek is születtek a bányászatból.

DSC_6307
DSC_6285
DSC_6280
DSC_6271
DSC_6269
DSC_6267
DSC_6261
Hoppál Péter
DSC_6242
DSC_6250
DSC_6244

– Közép-Európában a 18. században Selmecbányán alapították azt a bányászati-kohászati akadémiát, ahonnan Európában elsőként kerülhettek ki bányamérnökök. E mérnökök tevékenysége a történelmi Magyarországot a 19-20. században a világ élvonalába repítette – mondta Hoppál Péter.

A kulturális alapellátás kiterjesztésének összehangolását felügyelő miniszteri biztos az alkalmat megragadva bejelentette: lépéseket tesz annak érdekében, hogy a pécsi bányamanók, illetve a meszesi általános iskola diákjai megismerjék ezt az akadémiát és a kormány által is támogatott Határtalanul program keretében elutazhassanak Selmecbányára.

A megemlékezés koszorúzással ért véget, ahol a különböző civil- és bányászszervezetek képviselői hajtottak fejet.

Hirdetés