Szent Borbáláról emlékeztek vasason

December másodikán, szombaton tartották a Szent Borbála ünnepséget a vasasi Bányászotthon dísztermében. Az eseményen Hoppál Péter országgyűlési képviselő, kultúráért felelős államtitkár is beszédet mondott.

hirdetés

Az ünnepség kezdeteként Ruzsicsics Ferenc, a Vasasi Szent Borbála Egyesület elnöke díszoklevéllel köszönte meg a hajdani bányászok és egyesületi tagok áldozatos munkáját, melyből Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár is kapott, majd az államtitkár az elhunyt bányászokra emlékezve meggyújtotta a reménység lángját.

– Minden évben összegyűlünk, hogy fejet hajtsunk az elhunyt bányászok előtt és a bányászok védőszentje, Szent Borbála előtt. Kis gesztus ez, mégis azt jelenti, hogy van hova tartoznunk, van múltunk és van jövőnk – mondta el köszöntőbeszédében Hoppál Péter. Szent Borbála története – folytatta – azt tanítja nekünk, hogy értékeinket meg kell becsülnünk és őriznünk kell.

Mint mondta, az egyszerű mégis nagyszerű kis ünnepségeknek köszönhetően, mint amilyen a szombati is, tudják a kis közösségek ápolni hagyományaikat, és megőrizni az emlékeket.

Az ünnepségen a Vasasi Bányász Fúvószenekar, a Vasasi Bányamanók, a Berze Nagy János Népdalkar és a Bányászszív Dalcsapat töltötte meg a termet bányász-dallamokkal és meghitt hangulattal.