Szenzációs Zsolnay került elő

Egy rendkívül kalandos életű, Zsolnay Miklós férfiszalonjában szolgáló kályha került a BÁV kalapácsa alá. Egyelőre csak bízni lehet abban, hogy nem külföldi kézbe került az érték, így talán még az utókor is láthatja.

hirdetés

Olykor érdemes böngészni a BÁV honlapját, hiszen páratlan kincseket kínálnak az aukciósháznál.

A héten például egy páratlanul kalandos életű Zsolnay-kályha, vagyis inkább kandalló került kalapács alá náluk, mégpedig az, amelyet Zsolnay Miklós fűtött fel sok alkalommal fővárosi villájában, mikor még Bónis Malvinnal, a pesti színésznővel kötötte össze a sors.

A történet szerint az 1870-es születésű Bónis Malvin korábbi férje halála után színésznőnek állt. Első híressé vált előadása Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátéka volt, melyben Malvin a francia királylány szerepét játszotta akkora sikerrel, hogy a 1905 februárjában a darab centenáriumi előadásán nemcsak virágcsokrot, hanem egy földszintes, hatszobás villát is kapott egyik lelkes hódolójától.

Ezt a budapesti Thököly út 70. szám alatti villát – melyben később a Zsolnay-kandalló több mint száz esztendeig állt – két évvel később már Zsolnay Miklóssal osztotta meg. Miután 1911 körül Zsolnay Miklós beköltözött felesége villájába, ekkor kerülhetett az egyik sarokszoba férfiszalonná való átalakítására. Ez a Román szoba nevet viselte, utalva az ott uralkodó stílusjegyekre, s a kandalló is ekkor kerülhetett ide a korábbi cserépkályha helyére.

A szoba ajtói és faburkolatai zöld eozinszínűre festett állatküzdelmet ábrázoltak, ahogyan a kandalló is ilyen színű volt. A Zsolnay-féle kályhák nyilvántartási könyvében „Romanischer Camin Kachel” vagyis román stílusúnak nevezve szerepel.

A villa túlélte a második világháborút, az épületet Gábor József közlekedésügyi miniszternek utalták ki. A szocializmus éveiben állítólag annyira elhanyagolták a kandallónak is helyet adó férfiszalont, a jelenlegi tulajdonos 1975-ös beköltözésekor annak ablakait újságpapírral pótolták.

kandallo zsolnay (1)
Még a világháborút is túlélte

Azonban a Zsolnay kandalló mindezt átvészelte, és a BÁV árverésén új, minden bizonnyal műértő tulajdonosra lelt. Lapunk úgy tudja, hogy az aukció előtt komoly külföldi érdeklődés volt a kandalló iránt, de számunkra, Pécsett élők számára az lenne persze a legjobb, ha Magyarországon maradna a Zsolnay aranykorából származó alkotás.

A pécsi önkormányzatot is megkerestük, mert korábban, elindult egy folyamat, miszerint a legkülönlegesebb és legértékesebb Zsolnay-örökséget szedik össze. Így került Pécsre a komplett, azóta is folyamatosan gyarapodó Gyugyi-gyűjtemény, az Apáti Abt Sándor által tervezett, közelmúltban előkerült, több mint száz éves váza, a két Júlia-óriásváza második darabja.

Amint meglesznek az információk, jelentkezünk.