Nagyon sok az idős ember Pécsen

Több mint húsz százalékkal nőtt Pécsett a 60 év felettiek száma az elmúlt két évtizedben. Mit tehet a város ez ellen és hogy készüljünk fel a következményekre?

hirdetés

 

Pécs gazdaságilag erősödni akar, nagyrészt erről szól a 2014-2020-as városfejlesztési koncepció. De mi van az időkorúakkal, a 60+ -os korosztállyal, a stagnáló népességgel és az elöregedő lakossággal és a szociális ellátórendszerre utaltak növekvő számával?

A pécsi városfejlesztési koncepcióban a gazdaság fejlesztése, az élhető, biztonságos terek kialakítása, a közlekedés fenntarthatósága szerepel. Vannak azonban olyan tényezők, amelyeket nem lehet helyileg befolyásolni.

– Ilyen a város népességének elöregedése és a lakosságszám fogyása. Ezek európai uniós trendek, melyek nemzeti stratégia segítségével is csak hosszú távon kezelhetőek – mondta el dr. Kovács Katalin a pécsi polgármesteri kabinet munkatársa.

Pécs lakossága a tavalyi év elején 146.581 fő volt, akik közül  38.515-en voltak 60 év felettiek, derül ki a város településfejlesztési tervének mellékletéből.

szocialis_anyag_kep1

A fenti ábrán jól látszik, hogy az elmúlt negyed évszázadban a hatvan év felettiek száma több mint 20 százalékkal nőtt, míg az aktív korúak, a 18-59 év közöttiek száma közel 10 százalékkal csökkent.

Ennek megfelelően az idősotthonokban  is komoly várólisták vannak. A malomvölgyi 650 férőhelyes Baptista szeretetotthonnál jelenleg 240-en, a Pécsi Egyházmegye fenntartásában lévő, 81 férőhelyes  Szent Lőrinc Gondozóotthonnál 60-an várnak arra, hogy bekerülhessenek.

Őri László, Pécs alpolgármestere korábban azt mondta, hogy a városban élő idős népesség arányának növekedése évek óta érzékelhető a szociális szolgáltatások megszervezése kapcsán is. E folyamatra reagálva a pécsi nappali szociális intézményrendszer által nyújtott szolgáltatási elemek az igényekre reagálva folyamatosan változtak, bővültek.  Az alpolgármester hozzátette, a szakemberek számára különösen nagy kihívást jelent a napi több órás ápolást, gondozást igénylők ellátásának megszervezése.