Szeptember elsejéig véleményezhetik a pécsiek a város településfejlesztési koncepcióját

Augusztus 2. és szeptember 1. között minden pécsi és Pécs környéki lakosnak lehetősége nyílik Pécs településfejlesztési koncepciójának lakossági véleményezésére. Az önkormányzat sajtóközleménye: 

2020 utolsó negyedévében – a nemzeti programozási folyamattal egyidőben – Pécs is megkezdte a 2021–2027-es ciklusra való felkészülést. A veszélyhelyzet ideje alatt a közgyűlés döntött arról, hogy Pécs településfejlesztési koncepciójának, valamint Integrált Településfejlesztési Stratégiájának aktualizálását az önkormányzat megbízásából a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. készíti el. A társaság a munka során szakértőt vesz igénybe.

A módszeres áttervezés eredményeként több területre kiterjedő aktualizálás történt az eredeti településfejlesztési koncepcióban, így a korábbiakhoz képest

kompaktabb, a város és térsége fejlődését jobban szolgáló koncepció áll Pécs rendelkezésére – írja az önkormányzat hétfői közleménye.

A jelentősebb koncepcionális változások:

  • a dokumentum erőteljesebben jeleníti meg Pécs interregionális szerepkörét, ezzel a fejlődési iránynak is plusz dimenziót ad;
  • igazodva a közösségi trendekhez markáns szerep jut a környezetvédelemnek, a megújuló energiahasznosítás rátanövelésének és az ökotudatosság erősítésének is;
  • a város elérhetőségének fejlesztése határozottabban jelenik meg, hiszen a kelet-nyugati, valamint déli nyitás is kiemelt fontosságú a baranyai megyeszékhely számára;
  • a korábbiakhoz képest sokkal inkább kulcsfontosságú a népességmegtartó képesség erősítése;
  • kiemelt prioritása van a gazdaságfejlesztésnek is, különös tekintettel az ipartelepítési tényezők körének bővítésére és fejlesztésére, a tőkeellátottság növelésére és a várostérség gazdasági egyensúlyának javítására.

Mivel Pécs jelentős lemaradásba került más nagyvárosokhoz képest az elmúlt időszakban, ezt orvosolni szükséges. Bármely pécsi civil szervezet, magánszemély, vállalkozás vagy hivatali szervezet megfogalmazhatja a dokumentummal kapcsolatos véleményét, javaslatait, észrevételeit legkésőbb 2021. szeptember 1-ig elektronikus úton a tarsadalmasitas.pvfzrt.hu weboldalon kialakított felületen – írják.

Így hozzájárulhatunk a város településfejlesztési koncepciójának elkészítéséhez annak érdekében, hogy Pécsnek nagyobb esélye legyen a hatékonyabb forrásszerzésre – teszik hozzá.

hirdetés
Uránia Mozi