Szeretik a szeszt a pécsi bringások?

Szeptember óta egy-egy sör- vagy fröccs simán beleférhet a törvény szerint azoknak, akik bringára szállnak, s nem merészkednek a kétkerekűvel főútvonalra. Pécsett azonban úgy tűnik, egy sör nem sör, és ahol egy elfér, ott elfér több is. Isznak és tekernek a fiatalok. A zsaruk pedig kaszálnak. 

hirdetés

Szeptembertől, ha nem is ész nélkül, de bringázhatnak azok, akik egy-két deci bort vagy sört megittak előtte. Részben ez az oka annak – mondják a szakértők, hogy egyre bátrabbak a kerekesek, még a korábbi “taxipénzt” is inkább elisszák, és haza tekernek.

– Hozzánk többnyire bringával jönnek a fiatalok, most is áll itt jónéhány az utcán, sőt hátul az udvarban is – mutatja az egyik pécsi vendéglős, aki nem titkolja, főleg a külföldi egyetemisták azok, akik szerint a szittyózás és a biciklizés jól megfér egymás mellett, de azért a pécsieket sem kell félteni.

A rendőrök is tisztában vannak mindezzel, aratnak is rendesen. Ők ugyanis szondáztatnak és büntetnek – igaz, főleg csak napközben.

Nem ivott… eleget?

– Nagyjából mindenki tudja, merre szoktak állni a belvárosban, így kikerüljük őket, ha kell – meséli “Gábor”, aki szerint esténként viszont nincs vész, a kisebb utcákban sosem látni rendőrt, így “nyugodtan” tekernek tökrészegen is, bulikból hazafelé.

A rendőrségnél más véleményen vannak. Azt mondják, komolyan veszik az “ittas kerékpározókat”.

Mint megtudtuk, a teljes pécsi közterületi állományt és az őrsökön dolgozókat is ráállították a bringásokra, azaz kiadták: bárki, bármikor megfújathatja velük a szondát. A szabály szerint a 0,5 ezrelék alatti véralkoholszint még megengedett, ha nem főútvonalon teker valaki, efelett viszont 10 ezer forintos, 0,8 ezrelék felett pedig már 60 ezer forintos bírságot szabnak ki a pityókás bringásra.

A taxisok szerint, semmivel sincs több biciklivel vergődő, csontrészeg fiatal mint korábban. Legalábbis éjszaka. Nappal viszont más a helyzet, de a probléma is.

– Nincs gond a biciklisekkel éjjelente, ellenben nappal, a forgalmas utakon sokan kockáztatnak hirtelen, meggondolatlan manőverekkel. Én azt ajánlom nekik, ne bízzanak vakon az autósokban, s keressék inkább a mellékutakat, a forgalmas szakaszokkal párhuzamos részeket – üzeni Kovács József, a Volántaxi vezetője.

[frame]

Zsarumérleg

Szeptemberben és októberben eddig hatszor okozott balesetet piás biciklis Pécsett, ez pedig szinte pontosan megegyezik a tavalyi – időszakos – adatokkal. A Pécsi Rendőrkapitányságon pontosan nem tudták, hogy hány darab bírságot szabtak ki részeg kerékpározásért, annyit azonban elmondtak, csaknem minden napra jut egy-egy ilyen eset.

[/frame]