Szeretni kell a pécsi denevéreket!

Ne lepődjünk meg, ha egy denevérrel találkozunk a szobában, az erkélyen: az elmúlt napok lehűlése miatt akár panellakásokban is felbukkanhatnak a kis állatok. Ne nyúljunk hozzájuk, inkább hívjuk a nemzeti parkot.

hirdetés

– Atyavilág, egy denevér van az erkélyen, most mit csináljak – az elmúlt időszakban több pécsi lakos találta magát szembe ezzel a helyzettel. Amióta lehűlt a levegő, és éjjel-nappal fagyok vannak, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai hetente több denevért mentettek meg. A kis állatok ugyanis téli álmot alszanak, amelyhez nemcsak a kültelki tanyák, hanem a pécsi panelházak illesztései vagy éppen a redőnytokok is kiváló helyet biztosítanak. Illetve csak biztosítottak, a hirtelen lehűlés óta sok állat felébredt az erősebb hidegre, és némiképp melegebb vackot próbál keresni – ilyenkor kerülnek kapcsolatba az emberrel. Ugyanakkor ez máskor is előfordulhat, hiszen bár a téli időszakban a denevérek anyagcseréje lelassul, szívverésük, légzésük és testhőmérsékletük drasztikusan lecsökken, de ez a lassú anyagcsere is termel salakanyagot, ezért körülbelül háromhetente felébrednek, rövid időre elhagyják téli szállásukat, hogy elvégezzék szükségleteiket. Az ébrenlétekkor előfordul, hogy nem találnak vissza a búvóhelyükre, és a tél közepén hirtelen felbukkannak az erkélyen, a lakásban vagy éppen egy irodában.

denevér123
A panellakásokban is felbukkanhatnak Pécsett

A szakemberek arra hívták fel a figyelmet: semmiképpen ne próbáljuk megetetni, megitatni az állatot, és ne is tartsuk sokáig kézben, ugyanis így egyre inkább felébred, viszont az ébrenléti állapotban már nem elegendő a tartaléka tavaszig – azaz jó eséllyel a halálát okozhatjuk. A legjobb, ha egy dobozban hűvös helyre tesszük, majd értesítjük a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságot a (72) 517-200-as telefonszámon – ők szakembert küldenek a befogáshoz. A Pécsett és környékén elfogott denevéreket az Abaligeti-barlangba viszik, ahol természetes körülmények között tudják a téli álmot folytatni. Tavasszal egy családi túra keretében akár meg is lehet nézni, hol lakott a váratlan vendég.

Mindegyik védett
Pécsett és környékén sok denevér él, mindegyik rovarevő (azaz télen nem is talál táplálékot, ezért is kell “hibernálnia” magát). Jó tudni, hogy valamennyi denevérfaj természetvédelmi oltalom alatt áll, több közülük fokozottan védett.