Szervizállomást kaptak a biciklis hallgatók Pécsett

Rengeteg orvoshallgató jár kerékpárral iskolába, ezt bizonyítja hétköznap reggel a PTE ÁOK épületének udvarán pihenő, több száz kétkerekű. Értük és nekik szervezték szerdán reggel a Bringás reggelit, aminek keretein belül az első kétszáz bicajos ajándékcsomagot kapott, valamint átadták a hallgatóknak a városunkban egyedülálló kerékpáros miniszervizt is.

A PTE Általános Orvostudományi Kar és az Angol-Német Hallgatói Önkormányzat összefogásában valósulhatott meg szerdán reggel a Bringás reggeli, amin a hallgatói önkormányzat szakemberei, a Pécsi Rendőr-főkapitányság képviselői és az Országos Balesetmegelőzési Bizottság tagjai is részt vettek. A program fő célja a biciklis iskolába járás népszerűsítése mellett a balesetmentes kerékpáros közlekedés népszerűsítése volt. Az első kétszáz két keréken közlekedő hallgató ajándékcsomagot kapott, melyek mindegyikében egy kötelező kerékpáros tartozék lapult (küllőprizma, csengő vagy lámpa), de kaptak a tanulók kulcstartót, láthatósági mellényt, karkötőt, biciklizárat, kulacsot, fényvisszaverő csíkot és egyéb apróságokat is.

– A hallgatók zömében olcsó, rozoga biciklit vásárolnak. Ennek következménye, hogy balesetveszélyessé válik a biciklizés, arról nem is beszélve, hogy sokszor nincsenek meg a kerékpár kötelező elemei: a csengő, a prizma, a lámpa – meséli Berta Anikó, az Angol-Német Hallgatói Önkormányzat irodavezetője. Elmondta, hogy a biciklivel való közlekedés a külföldi hallgatókat jellemzi, a skandináv tanulók például még télen, ónos esőben is elindulnak két keréken, de a magyar diákok körében is egyre népszerűbb ez a közlekedési forma.

Szerdán reggel a kerékpárral érkezők nem csak ajándékcsomagot kaptak, de elkölthettek egy kellemes reggelit is az udvaron. A szervezők kávéval, teával, pogácsával és kakaós csigával is készültek.

Az első mini-kerékpárszerviz Pécsett

A reggeli közepette birtokba vehették a hallgatók a Szigeti úti elméleti tömb előtt beszerelt kerékpáros miniszervizt is, mely országosan a harmadik ilyen főiskolai, városunkban pedig egyedülálló beruházás. A miniszerviz használata rendkívül egyszerű, bárki tudja segítség nélkül használni. A szervizen van nyomásmérő, kerékcseréhez szükséges eszközök, szerszámok; fogó és villáskulcs, pumpa, de még imbuszkulcs készletet is találunk rajta, a használatot apró piktogramok segítik.

A szervizállomást egész nap használhatják a diákok, éjszaka azonban zárva van, kamera is garantálja az eszközpark biztonságát, hiánytalanságát. A kezdeményezéssel szeretnének példát mutatni más karoknak, más városoknak is.

A nyári hónapokban egyébként több biciklis fejlesztés is történt a campus területén, új biciklitárolókat kaptak a hallgatók és a munkatársak, melyet egytől egyig adományi forrásokból finanszírozott a hallgatói önkormányzat. A PTE Általános Orvostudományi Kar és az Angol-Német Hallgatói Önkormányzat összefogásában ugyanis minden tavasszal megszervezik a Nemzetközi Estet, aminek a bevételét jótékony célra fordítják a szervezők. Ennek a forrásnak a zömét laboratóriumi eszközökre, klinikai felszerelések beruházására költik el, ám sokszor a hallgatók javára és a diákjólétre is koncentrálnak a döntéshozók.