Szétfűtjük az utcát, de miért?

Bizonyára sok olvasónk lakik olyan társasházban, ahol távfűtés ugyan van, csak épp a fűtés nem szabályozható. A kérdés az, hogy hol maradnak a szabályozható radiátorok?

hirdetés

Azokban a lakásokban, ahol nincs még megoldva a távhő szabályozása, a téli időszakban is nyári meleg tombol. Némely lakásban akár 26-28 fokra is felszaladhat a hőmérő higanyszála, ami még a kinti hideg ellenére is soknak tűnik. Ezen pedig csak folyamatos szellőztetéssel lehet segíteni, ami viszont egyáltalán nem gazdaságos.

A szabályozható radiátorok gazdaságosabbak
A szabályozható radiátorok gazdaságosabbak

Azok a társasházak, ahol nincs megoldva a távfűtés szabályozása, még a ’70-es és a ’80-as évek környékén épültek. Az ironikus pedig az, hogy akkoriban ezek az egycsöves fűtőrendszerű lakások a takarékosság jegyében készültek – mondta Nagy Emil, a megyei lakásszövetkezet elnöke. Az ilyen fűtésrendszer azonban viszi a pénzt, ráadásul a lakásszövetkezet elnöke szerint a takarékosság hiánya mellett az ilyen lakásokban a földszinten általában „megfagynak” a lakók, míg az épület felsőbb szintjein pedig folyamatosan szellőztetni kell, ami egyrészt gazdaságtalan, másrészt az egészségre is veszélyes.

Nagy szerint nincs értelme ma már így fűteni, mindenképp érdemes tehát váltani a Pétáv által is ajánlott szabályozható, átfolyós, termosztatikus kapcsolóval és digitális költségosztóval ellátott távfűtési megoldásra.

Kidobott pénz, ha nyitott ablaknál kell fűteni
Kidobott pénz, ha nyitott ablaknál kell fűteni

Az átállás azonban nem egyszerű, és nem is olcsó. Mindenekelőtt a társasház lakóinak többségi döntésére van szükség ahhoz, hogy a fűtőrendszer cseréje megkezdődhessen. Ha a lakók többsége nem egyezik bele, akkor a kisebbségben maradt lakók lemondhatnak a szabályozható, gazdaságosabb és kényelmesebb fűtésről.

Ha viszont a lakók belemennek a váltásba, ahhoz Nagy szerint jól jön egy olyan előtakarékossági- vagy felújítási alap, amit a lakóközösség közösen vezet. Ez azért fontos, mivel jelenleg a fűtési rendszerek felújítására nincs kiírva olyan aktuális pályázat, ami valamilyen szinten fedezné a munkálatok költségét. Egy teljes fűtőrendszer-csere pedig lakásonként közel 100 ezer forintba kerül. Ennek ellenére Nagy azt tanácsolja, hogy az átállást minél hamarabb meg kell tenni, mivel a beruházás 4-5 éven belül megtérül.

A lakásszövetkezet elnöke egy gyakorlati példát is hozott: egy 80 lakásos épület éves hőenergia-fogyasztása a korszerűsítés előtt nagyjából 3500 gigajoule, míg a szabályozható fűtőrendszer esetében ez a mennyiség 1500 gigajoule köré csökken. Tehát a megtakarítás akár 25-30%-os is lehet.

A pécsi távfűtött épületek kétharmadának rendszerei egyébként már korszerűsítettek, ezzel országos viszonylatban Pécs a legjobbak között van – közölte lapunkkal Rozsos Rózsa, a Pétáv sajtóreferense. A Pétáv lakossági fogyasztóinak száma 31 300, ebből a fűtés korszerűsítésén 21 292-en estek már át. Azok, akik viszont még nem tették, vagy nem tehették meg, hogy szabályozható fűtésrendszerre térjenek át, egy újabb drága, és körülményes télre készülhetnek.