Nehogy már éjszaka akarjunk vásárolni!

Közeleg az új vasárnapi nyitva/zárva tartási rendszer életbelépése, de kiszivárgott információk szerint a kormány még az utolsó pillanatokban is csavart az egyébként is egyre átláthatatlanabbá váló rendelet szabályain. A jelenlegi legsúlyosabb újdonság az, hogy a tervezet szerint már a nonstop boltok sem tarthatnak nyitva egész vasárnap. Érdemes tehát újragondolni, hogy mit is jelent az, hogy egy üzlet„éjjel-nappali”.

hirdetés

Annak ellenére, hogy hivatalos végrehajtási engedélyről még nem tudni, a kormány újabb módosításokat vezetne be a vasárnapi nyitva/zárva tartással kapcsolatos rendelet-tervezetben – írja a Magyar Nemzet Online. Először a kabinet arról döntött, hogy a világörökségi területeken sem tarthatnak nyitva az üzletek. A turistaforgalom tehát többé nem érv a nyitva tartás mellett. További szigorítás, hogy a benzinkutakon és azok környékén is be kell zárniuk azoknak a boltoknak, ahol nem lehet üzemanyagot vásárolni. A benzinkutak boltjaiban továbbra is lehet majd vásárolni, de az épületben, vagy a mellette található, külsős kereskedő által működtetett üzletet be kell zárni vasárnapra.

Teljesen azonban még sem áll meg a munka vasárnap, hiszen árusítani ugyan tilos lesz, de legalább az árufeltöltés, javítás, karbantartás és a leltározás zöld utat kapott, legalábbis egyelőre.

vas-zarva

Az egyik legkomolyabb változtatás az éjjel-nappali boltokat érintheti, ugyanis az új módosítási ötletek szerint a nonstop boltok sem árusíthatnak este 22 és reggel 6 óra között. Ehhez kapcsolódik, hogy bármilyen házhoz szállítás is tilossá válna ebben az időszakban.

Nagy érvágást jelenthet ez a pécsi nonstop boltoknak, de vannak, akik az első sokk után már a rendszerhez történő kényszerű alkalmazkodáson agyalnak. Kövecs Ferenc, az 1997-ben nyitott Hungária úti nonstop tulajdonosa lapunknak elmondta, hogy ugyan már elvesztette a fonalat a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban, de ha tényleg bevezetik az éjjel-nappalikat érintő módosításokat is, akkor kénytelenek lesznek átalakítani az üzletet vendéglátóegységgé, és egy új működési engedéllyel a kezükben folytatni az árusítást. Ha kell tehát, a nonstopból kocsma vagy étkezde lesz, csak hogy éjjel-nappal nyitva tarthasson úgy, ahogy eddig. Hiszen az üzletnek a környező boltokkal szemben csak a nonstop nyitva tartás jelentett fegyvertényt. A tulajdonos végezetül hozzátette, hogy első körben érdemes addig várni az átalakítással, ameddig csak lehet, ha pedig ez a terv nem jön össze, akkor viszont lehet, hogy el fog játszani a külföldre költözés gondolatával.

A szabályok betartását egyébként a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzi majd, ahol törvénysértés esetén elrendelhetik az üzletek 5–15 napos bezáratását is.