Szigorúan fellép Pécs a kéregetők és óbégatók ellen

Pécs belvárosában és többi városrészében nem lehet “életvitelszerűen” a közterületeken tartózkodni október közepétől. Megszavazta ugyanis a képviselők többsége az erről szóló rendeletet. Ez azokra vonatkozik, akik magatartásukkal megzavarják a közrendet, veszélyeztetik a közbiztonságot, a közegészséget és a kulturális értékeket. A tökrészegen óbégató, csoportosan padokon fetrengő, kéregető fedél nélküliekre éppúgy vonatkozik az új előírás, mint bárki másra, aki megsérti ezeket a normákat.

hirdetés

Több más nagyvárosban már jól vizsgáztak hasonló rendeletek, például Pesten és Debrecenben is, ezért döntött a fideszes városvezetés az új tiltásról. Ezt ugyanakkor a pécsiek is kérték, hiszen a várost vezető párt a nyáron közel félmilliót költött egy átfogó közvélemény-kutatásra, amelyből kiderült: a megkérdezett pécsiek több mint 80 százaléka, több mint 10 000 ember támogatná azt a rendeletet, amellyel megtiltanák a közterületeken való életvitelszerű tartózkodást.

Az október közepétől hatályos rendelet értelmében tilos lesz bizonyos közterületeken életvitelszerűen tartózkodni a belvárosban és több külső városrészben is. Ez azt jelentené, hogy komoly szankciókkal – pénzbírság, elzárás, közmunkára ítélés – sújthatná a hatóságok azokat, akik magatartásukkal megzavarják a közrendet, veszélyeztetik a közbiztonságot, a közegészséget és a kulturális értékeket.

Remélhetőleg eltűnnek a padokról
Édes az álom…

Páva Zsolt polgármester azt mondta, nem mehet egyetlen pécsi rovására sem, hogy egyesek az utcán magatartásukkal zavarják a többi embert, félelmet keltsenek bennük, zaklassák őket, vagy éppen a padra leheveredve egész álló nap elfoglalják a megpihenni vágyók helyét.

Az ellenzék kampánytémát csinált az ügyből a közgyűlésen és összekeverte a közterületek védelmét a hajléktalan-ellátó rendszer működésével.

A város mind a kéregetést, mind a néma koldulást betiltja a szűk városmagban a Rákóczi út-Lánc utca-Aradi Vértanúk útja-Klimó utca-Kórház tér vonalán belül. Emellett azt is szabályozzák, hol tilos a közterületeket életvitelszerűen használni. Ezzel azokat az embereket szeretnék kiszűrni, akik padokon alszanak, küszöbön ücsörögnek naphosszat, az utcán tisztálkodnak vagy alszanak.

hajléktalan21
Októbertől elzárás is lehet a szunyókálás vége.

Életvitelszerűen élni pedig októbertől nemcsak a belvárosban lesz tilos, hanem az EKF-program során felújított összes utcában, téren, parkban. Többek között így Uránváros és Kertváros központi részein, a Szilárd Leó parkban vagy éppen Megyerváros központjában, de a Berek-sétányon, a Diána téren sem. Szintén érintett többek között a Köztársaság tér, a Rókus-sétány, a Kórház tér, a Tettye, keleten a Szondi-sétány, a Komját Aladár utca.

Pécs ezzel együtt segítséget nyújt minden olyan embernek, akinek nincs fedél a feje felett, így nappali melegedők, népkonyhák és éjszakai szállások is a rendelkezésükre állnak.

Az új szabályokat a köztereseknek és a rendőröknek kell betartatniuk.

hajléktalan, Pécs3
Nincs több duma?

Páva Zsolt polgármester elmondta: a pécsi önkormányzat a későbbiekben dönthet az ellátórendszer erősítéséről, bővítéséről is, de most a közterületek védelme volt az elsődleges.

A belvároson kívül innen tiltják ki az utcán élőket (Alul olvasható a teljes lista): KATT IDE!

Az egész városra kiterjesztették a kőkemény szabályt! Októbertől akár le is sittelhetik azokat, akik zavarják a pécsieket. Ön mit szól ehhez?

Eredmények

Loading ... Loading ...