Sziliék külön indulnak az őszi választásokon

A Szili Katalin vezette Szövetség a Jövőért Mozgalom (SZJM) indulni kíván az őszi önkormányzati választásokon – a Magyar Nemzet információi szerint erről hozott egyhangú döntést a szervezet közgyűlése szerdán.

hirdetés

A Pallas Páholyban megtartott gyűlésen a küldöttek megalakították az országos választási előkészítő bizottságot, amelynek feladata a képviselő- és polgármesterjelöltek kiválasztása. Úgy tudjuk, hogy az SZJM közgyűlése határozott arról is, hogy a választásokra szövetségeseket keresnek – miként informátorunk fogalmazott – a civil mozgalmak és a baloldalon jelen lévő politikai erők között.

Szili Katalin már évek óta, különösen a 2004 decemberi, kettős állampolgárságról szóló népszavazás óta, egyre markánsabban különutas politikát folytat az MSZP-n belül. A volt házelnök népi nemzeti értékeket képviselő baloldali álláspontja a trianoni emléknap kapcsán is tetten érhető volt, hiszen a szocialista frakcióból egyedül ő vett részt a parlamenti megemlékezésen.

Frissítve: 07.01.  20:09

Az MTI írása szerint a Szövetség a Jövőért Mozgalom elvi döntést hozott arról, hogy részt vesz az őszi önkormányzati választásokon, de ezt nem azzal a szándékkal tette, hogy az MSZP ellenében induljon – nyilatkozta Szili Katalin, a mozgalom vezetője. A szocialista országgyűlési képviselő ezt annak kapcsán mondta, hogy az Index azt írta, a mozgalom közgyűlése kedden úgy döntött, hogy saját jelölteket állít az önkormányzati választásokon, Lendvai Ildikó pártelnök a hír kapcsán pedig a Népszabadságnak azt mondta, automatikusan megszűnik azoknak a párttagsági viszonya, akik szocialista jelölttel szemben indulnak – közölte a távirati iroda.

Szili szerint ilyen ellentéteket generálni csak azoknak állhat érdekében, akik a júniusi kongresszus előtt is azt jelezték előre, hogy szakadni fog a szocialista párt és folyamatosan marginalizálják a népi-nemzeti oldalt képviselőket.

A Szövetség a Jövőért Mozgalom szövetségeseket keresve szeretné megjeleníteni a társadalmi baloldalt a helyi politika terében – érzékeltette, kiemelve, hogy a mozgalom eddig sem az MSZP-vel szemben végezte a tevékenységét.

Hozzátette: a mozgalom a következő hetekben újraindítja azokat a tárgyalásokat, amelyeket már megkezdett más baloldali civil érdekképviseleti szervezetekkel, mozgalmakkal. Teszi ezt azért is, mert a módosított választójogi törvény szinte lehetetlen helyzetet teremtett a civil és más szervezetek számára; a legszélesebb integrációra törekszünk – jelentette ki.

Tájékoztatása szerint a mozgalom közgyűlése arról is döntött, hogy támogatják Seres Mária Civil Mozgalom Pártjának azt az elképzelését, hogy összeférhetetlen legyen a képviselői és a polgármesteri tisztség.

hirdetés