Már szeretjük fizetni a rezsit?

Nőtt az emberek fizetési kedve, gyorsabban és időben rendezik a számláikat – mondják kormánypolitikusok. Szerintük ennek oka a reszicsökkentés, illetve az, hogy kevesebb pénzt szívesebben fizetnek be időben az emberek. Pécsett a PÉTÁV-nál valóban pozitívabbak a tapasztalatok, a Tettyénél és a Biokomnál egyelőre árnyaltabb a kép. Szavazzon!

hirdetés

A pécsi távfűtővállalat az elsők között volt, amely „elszenvedte” a rezsicsökkentést. Vida János szerint valóban kevesebb a cég kintlevősége, mióta alacsonyabb összegekről szólnak a számlák.

– Bizonyos tekintetben csökkenés tapasztalható a tavaly augusztusi adatokhoz képest – mondta a cég ügyvezető igazgatója. – A rövid  határidőn belül lejárt, 120 napon belüli követeléseink jelentősen csökkentek.

Szerinte ebben tényleg szerepe lehet a rezsicsökkentésnek, de annak is, hogy változtattak a „követeléskezelésen”. Ezzel együtt azonban a 120 napnál régebben tartozók száma nem csökkent. Többségében az önkormányzati bérlakásban élők tartoznak régóta és nagy összegekkel, de sokan vannak olyanok is, akik egyszerűen nem akarnak fizetni a szolgáltatásért és elmennek a végsőkig is – magyarázza Vida.

A rezsicsökkentésben még érintett két pécsi szolgáltató, a Biokom és a Tettye Forrásház. Esetükben még nem látható markáns változás, igaz, ezek a cégek csak néhány hete állítanak ki kevesebb díjról szóló számlákat.

A Biokomnál az egy évnél régebbi lakossági tartozás 300 millió volt tavaly, idén szintúgy, a rövid távú, 60 napon túli lejárt számlák összege pedig folyamatosan 40 millió körül van.

A Tettyénél is nagyjából hasonló a helyzet.  A vállalat szóvivője, Csöngei Adrienn elmondta, jelenleg 480 millió a cég kintlevősége, ennek kétharmadát a lakossági tartozások teszik ki, a többit a vállalkozások, közületek halmozták fel.

– Egyelőre inkább stagnál a kintlévőségünk összességében, de a 30 napon belüli tartozások kismértékben csökkentek az elmúlt pár hétben – mondta. – Általában még mindig csak a kiszámlázott összegek harmada érkezik be a fizetési határidőig – tette hozzá.

A pécsi vízszolgáltatónak jelenleg is nagyjából tízezren tartoznak, a legmagasabb lakossági elmaradás meghaladja az 1,5 millió forintot.

[frame]

A lakásszövetkezetek éreznek valamit 

Nagy Emil, a Laktász elnöke közölte, több szövetkezetnél is javult kissé a helyzet, jobb lett a fizetési morál. Szerinte ennek részben lehet ugyan a rezsicsökkentés az oka, de maguk a társasházak is keményebben lépnek fel a tartozókkal szemben.

[/frame]

Ön megérezte a rezsicsökkentéseket?

Eredmények

Loading ... Loading ...