SZMÖRE: Rettegnek az áldozatok

A biztonságérzet fokozását, a bűncselekmények megelőzését tűzte ki célul egy országosan egyedülálló kezdeményezés Pécsett. A minap útjára indított, úgynevezett SZMÖRE programban önkéntesek keresik fel az egyedül élőket.

hirdetés

Osztályfőnöki órákon vagy az idősek házában is megjelenhet az a csoport, akik arra vállalkoztak, segítenek a biztonságérzet javításában. Önkéntes szociológusok, pszichológusok és mentálhigiénés szakemberek álltak össze azért, hogy segítsenek az áldozatokká vált vagy éppen potenciális áldozatok félelmeinek feldolgozásában. Ezt a minap elindult SZMÖRE-program (Személy- és vagyonvédelemért mozgalom önkéntes reflexív együttműködéssel) tűzte zászlajára.

– Szeretnénk úgy oldani a görcsöket, hogy tényleg érezzék az idősek és a fiatalok is, hogy vannak olyanok, akik segíteni akarnak és tudnak is – mondta Fűtő Mihály, a SZMÖRE szakmai vezetője.

A program Pécs polgármestere szerint is példaértékű.

– Ha a közbiztonság fokozásában, javításában bárki is legapróbb segítséget tudja nyújtani, azt örömmel kell venni. Szívesen fogadjuk mi is – hangsúlyozta Páva Zsolt.

A program két évig tart, csaknem 30 szervezet – köztük a rendőrség és nyugdíjas klubok – vesz részt benne. Ez idő alatt a mostani ötven önkéntes szakemberen kívül továbbiakat is kiképeznek. Erre egy pályázaton 80 millió forintot nyertek. Azt remélik, a program a két év elteltével is folytatódik.

[frame]

Magyarországon 200 ezer ember ellen követnek el valamilyen bűncselekményt. 400 ezren vannak, akik attól félnek, hogy áldozatok lesznek, például betörnek hozzájuk, vagy ellopják értékeiket. Ők általában egyedül élő 60 év feletti emberek.

[/frame]