Szobadísz volt a mindenki karácsonyfája

Már áll a mindenki karácsonyfája a város főterén. Idén több mint száz hagyományos dísz és tízezernyi fénypontot számláló energiatakarékos LED-füzérek kerülnek fel az ünnep díszére szerda délutánig. Most először fogyatékkal élők alkotásai is helyet kapnak a fán. Közben a polgármester és a Fesztiválszervező igazgatója elmondta azt is, mire készülhetünk az advent ideje alatt a főtéren.

hirdetés

Egy pécs-somogyi kertből vágták ki azt az ötvenkét éves lucfenyőt, amelyet kedden délelőtt a város főterén állítottak fel a Biokom NKft. munkatársai. Mint azt Lóczi Szidónia, a társaság pr-menedzsere elmondta, a hatvanas évek elején a növény még gyökerestől állt egy szobában; tulajdonosa fel is díszítette karácsonyra. Ezt követően került ki a kertbe, ahol több mint fél évszázadon keresztül állt.

Faragás nagyban...
Faragás nagyban…

A felajánló azért kereste meg a várost, mert a fa lassan, de biztosan kinőtte az udvart. Lóczi Szidóniától megtudtuk: minden évben 8-10 pécsi keresi meg a várost, ajánlja fel saját fáját. A szakemberek ezért cserébe ingyen gondoskodnak a szakszerű kivágásról, szállításról.

Mindenki karácsonyfája, Fodor József, Páva Zsolt 017

Idén a Biokom saját asztalos üzemében készült 130 dísz mellett olyan alkotások is felkerülnek a fára, amelyeket fogyatékkal élő pécsiek készítettek.

Az ünnep dísze szerda délutánra nyeri el végső formáját, s egészen január elejéig áll majd a város főterén.

A karácsonyi díszkivilágítást november 29-én, a Pécsi Adventi Művészeti, Kézműves és Mesevásár megnyitóján kapcsolják fel. A díszkivilágítás január 6-ig működik. Összesen 65 oszlopdísz, 27 átfeszítés, 33 fadísz kerül fel 16 útra, utcára és térre.

Miközben a téren a munkások dolgoztak a fával, Páva Zsolt polgármester és Fodor József, a Pécsi Fesztiválszervező igazgatója a városházán tartottak sajtótájékoztatót az adventi programokról.

Mindenki karácsonyfája, Fodor József, Páva Zsolt 028

A városvezető elmondta: november 29-e és karácsony között Pécs az eddigi legnagyobb adventi ünnepséget rendezi meg: 40 ezer embert várnak a város főterére több mint 80 programmal, több mint 70 forralt bort, ételeket, kézműves termékeket kínáló pavilonnal.

Fodor József beszámolt róla: minden egyes nap délután ötkor és este nyolckor „mozivászonná válik” a Nádor Szálló homlokzata, egy hétperces kisfilmben egy kisfiú álmát követhetjük végig, méghozzá a jövőben. Emellett minden hétvégén gyermekprogramokat is tartanak.

Mindenki karácsonyfája, Fodor József, Páva Zsolt 023

A III. Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár megnyitója november 29-én pénteken lesz Páva Zsolt polgármester és Udvardy György megyés püspök részvételével.

A Pécsi Adventről korábban önálló cikkben számoltunk be, amely IDE KATTINTVA érhető el.

 • pécsi

  Talán a szövegben lehetne pontositani, hogy pécs-somogyi kertből való a karácsonyfa. Igy gondohatnánk azt is, hogy Somogy megyéből való. Kár, hogy ilyen korán falállitották, lassan eltünik teljesen a karácsony varázsa.

 • vackor

  Szobadísz volt kiskorában. Mit nem lehet ezen érteni?

  Idén angyalka nem röpül a Nádor szálló ablakából?

 • goodfadder

  Mégis hogy a retkbe lehet ilyen idióta címet adni ennek a cikknek?! Még hogy “szobadísz”…. Kedves Korb Zoltán, maga mégis mennyit költ ilyenkor fűtésre – gondolom egy 20 méter belmagasságú szobát igen költséges befűteni ilyen “ítéletidőben”.

  gf

 • Anyuka.

  Jóska ne tedd. Gazdagodna a pecsma meg a bama általad! Fel a fejjel! Sok szerencsét kívánok Neked

 • ugyanaz

  és mindig ugyanaz, forralt bor, kolbász, gagyi. Na de nem is az a fontos, hogy alaki kreatív hozzon méltó adventet, az a fontos hogy egy haver megint a hatvanhatodik pozícióval tömhesse a zsebét /igaz Fodor Józsi? /

 • Jóska

  Most, hogy a hajléktalanság bűncselekmény lett, lehet, hogy felkötöm magam a Széchenyi téri karácsonyfára. Fagyott biodísznek pont jó leszek. Értem, az elvetemült, bűnöző hajléktalanért úgy sem kár.