Meghamisították a Weöres-szobor szakvéleményét?

Saját alkotását kényszerült tisztogatni Kligl Sándor

Nincs meghamisított szakvélemény – közölte a Pécsi Városfejlesztési Zrt. fejlesztési igazgatója, Egry Dóra a Weöres Sándor-szobor kapcsán megjelent hírekre reagálva. Jogi lépéseket tesz a város. 

hirdetés

Az Index.hu arról írt, hogy a Kligl Sándor által megalkotott Weöres-szobor kapcsán a  Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) szakvéleményét meghamisították, cenzúrázták. Az önkormányzattól és a minisztériumoktól is független szobrászszakértők megdöbbentek  a szobor alacsony színvonalán és tervezett helyszínén is. Két szakértő az Indexnek arról beszélt, hogy az amatőr kivitelezés már Kligl munkamódszeréből is következik,  a mű átgondolatlan, kidolgozottsága alacsony szintű.

A szoborállítási folyamat lebonyolítását végző Pécsi Városfejlesztési Zrt. fejlesztési igazgatója, Egry Dóra szerint azonban az önkormányzat összesen három szakvéleményt kapott a MANK-tól, ezen egyikében sem rögzítették azt, hogy a szobor minősége nem megfelelő, mindegyik dokumentum elfogadásra és kivitelezésre javasolja a szobrot. A különböző aggályok csak a szobor elhelyezése után merültek fel, addig egy észrevétel sem érkezett – tette hozzá.

A cikkben arról is szó esik, hogy miután Pécsről tartottak haza a zsűri tagjai, addig az utazásuk “ideje alatt megmozdultak a magyar nagypolitika legmagasabb szintjei is. Mire a zsűri Pécsről Budapestre érkezett, a MANK vezetését valakik már értesítették, hogy baj van, a zsűrinek nem tetszik a szobor, amit pedig mindenképpen el kell fogadni”.

A politikai nyomásgyakorlás felvetésére a pécsi cég fejlesztési igazgatója azt mondta, az önkormányzat nem változtatta meg a szakvéleményeket és a hivatalos utat betartva rendelték meg azokat a MANK-tól. Leszögezte, mivel a fővárosi lapban az önkormányzatra vonatkozó állítások nem fedik a valóságot, ezért megteszik a szükséges jogi lépéseket.

Ismert, a Király utcában kapott szobrot Weöres Sándor, ami megosztotta a szakmát. Böszörményi István pécsi szobrász még liszttel is leöntötte azt, miközben végig ordított az avatáson, mondván, giccses az alkotás. Később interjút is adott lapunknak Böszörményi, és akkor azt is mondta, hogy őt nem foglalkoztatja a figurális szobrászat és másokat kellene megkérdezni arról, milyen lenne egy jó Weöres Sándorról készített szobor.