Szoborözön jöhet Pécsen

Az elmúlt évtizedben alig-alig húztak föl új köztéri alkotásokat Pécsen, ám a közeljövőben egyszerre háromnak is otthont adhat a megyeszékhely.

hirdetés

Új alkotásokat helyezhetnek el a városban a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából. Pécs az NKA támogatásának köszönhetően két szoborral gazdagodik, míg egy harmadikat más forrásokból készítenek el.

– Az elmúlt négy-öt évben nemcsak a város, hanem az ország kulturális életét is érintő beruházások voltak Pécsett. A Nemzeti Kulturális Alap szintén nagyot lépett előre abban, hogy olyan pályázati rendszert dolgoztak ki, amivel gyarapíthatják a hazai köztéri szobrok számát – mondta Nagy Csaba, kultúráért felelős alpolgármester.

A városvezető szerint sok tehetséges művészünk van, akik azonban az elmúlt években méltatlanul kevés megrendelést kaptak, holott hazánk kulturális életét gazdagítják a köztéri szobrok.

Az NKA tenderén önkormányzatok indulhattak, Pécs olyan ötletekkel pályázott, amelyek már évekkel ezelőtt megfogalmazódtak. A város három pályázatából kettő sikeres volt: így pályázati hozzájárulással a Pécsett egyetemet végzett és itt dolgozott Weöres Sándor szobrát készítik el és az orgonagyáros Angster-emlékművét teszik rendbe

Az előbbi 18,4 millióba kerül, Kligl Sándor Munkácsy-díjas szobrász az alkotója. A munkához ötmilliót ad az NKA. A másik támogatott projekt pedig az Angster-emlékmű felújítása és új helyen történő felállítása. Ez jelenleg az északi várfal mellett található és az elmúlt években vandálok rongálták meg. Bérczi Zsófia szobrászművész alkotását a Cella Septichora mellé helyeznék el a Sétatéren. A 7,4 milliós munkára 3 milliót nyertek.

Ezek mellett más forrásból, a Vasasi Szent Borbála Egyesület kezdeményezésére a bányászatnak is emléket állítanak, lévén Pécsnek rengeteg adóssága van még e téren. A Hoppál Péter kulturális bizottsági elnök által jegyzett előterjesztés szerint ez a szervezet 2008-ban parkot hozott létre, hogy ápolja a bányászati múltat. Itt helyeznék el most azt az emlékművet, ami az 1986. február 18-án Vasason bekövetkezett 11 halálos áldozatot követelő baleset mementója lenne. Szintén ide kerülne a bányászhimnuszt megörökítő alkotás is. A szervezet 400 ezer forintos önereje mellé a város adna még 1,5 milliót a munkára.

 • Wittner István

  Kár, hogy az illetékesek megfeledkeztek a Rétfalvi Sándor által tervezett Szent István szoborról( a gipsz model készen van, vajon jelenleg hól tárolják ? ) .

 • Patriota

  Szobor legyen!
  De kérdem, hogy az itt élő szobrászok miért nem jók a városnak ill. vezetésének!!! Kligl Sándor épp elég munkát kap városától, Szegedtől.
  Gratulálok a körültekintő döntéshez

 • (3.)

  Bányászathoz http://www.pecsibanyasz.hu/rovatok.php?id=emlekhelyek – és bal old. Képgaléria

 • (2.)

  Itt kb 470 valahány pécsi,Pécs környéki szobor megtekinthető.
  Most csak egyet, mert épp’ jövőre lesz 50 éves.
  http://www.kozterkep.hu/~/893/

 • Singas

  Épp elég férfiakat ábrázoló szobrászati rettenet van már a városban. Inkább nőket kellene megjeleníteni a köztereken is. Döbbenetesen alulreprezentáltak, pedig mindenki nekik köszönheti az életét.