Szoborrongálás az egyetemi napokon

A fiatal képzőművész, Tóth Juci munkái sínylették meg a felhőtlen szórakozást a Pécsi Egyetemi Napok alatt. Az alkotó tavalyi diplomamunkái közül kettőben komoly károk keletkeztek.

hirdetés

A Zsolnay-negyed és a PTE Művészeti Karának együttműködésében állították ki a szobrokat az E78-as teremben, ahol koncerteket, bulikat is tartanak rendszeresen, így a PEN alatt is nyitva volt a terem. A fiatal alkotó, Tóth Juci tavaly diplomázott le a pécsi egyetemen, mestere Lengyel Péter, a kar dékánhelyettese volt.

– A három alkotás az egyetemi napok alatt rongálódott meg, kettőt szándékosan rongáltak meg – mondta Lengyel Péter, aki szerint az egyiket valószínűleg nem is lehet már helyreállítani.

Az egymásra helyezett kavicsokat formázó művek beltérre készültek, azokat hungarocellből és gipszből állította össze a művész. Ezért is lehetett könnyű szétverni, szétrúgni az alkotásokat. A negyed viszont tele van kamerákkal, így simán megtudható, kiknek estek áldozatul az alkotások.

széttört szobrok1
A szobrászműhelyben várnak sorsukra az alkotások

A három mű közül kettő komolyabban megsérült, az egyiknek teljesen szétverték a tetejét, míg a másikban tányérnyi lyukat ütöttek.Tóth Juci egyébként úgy nyilatkozott a Librarius.hu-nak, hogy felmerült a lehetőség a szobrok kijavítására, de szerinte azok már nem ugyanazok a munkák lennének, csupán rekonstrukciók.

A Zsolnay Kulturális Negyed adta a helyszínt a Pécsi Egyetemi Napoknak. A múlt heti program főszervezője, Gellai Gergő azt mondta, hogy nincs konkrét információja a szoborrongálásról, de ha rájuk tartozik a dolog, akkor vállalják a felelősséget.

A Zsolnay-negyedet is kerestük, várjuk válaszukat.