11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapPécs AktuálMenza: Szokatlan az egészséges étel

Menza: Szokatlan az egészséges étel

A gyerekek nincsenek hozzászokva a sok zöldséghez és gyümölcshöz, vagyis az egészséges ételekhez. A pedagógusok szerint ezért panaszkodnak az ebédre a pécsi menzákon a diákok. A Hungast napi 11 ezer adag ételt készít a városban. 

A Városközponti Iskola Jókai Mór Általános Iskolájában arra panaszkodnak a tanulók, hogy csípős a második, és a levesben sok a zöldség. Többeknek az ebéd ízlik, a tízórait és az uzsonnát azonban nem szeretik – mesélik.

Egyszóval megoszlanak a vélemények a pécsi menzakosztról. A tanárok szerint az ételeknek nem a minősége változott meg, hanem az ízvilága.

Gusztustalanul egészséges?

– Az a probléma, hogy otthon nem étkeznek változatosan a gyerekek. A leveseket, főzelékféléket egyáltalán nem ismerik – magyarázza a tapasztalatokat Matusek Éva, az iskolában tanító egyik pedagógus.

A gyerekeknek szokatlan a sok zöldség és gyümölcs, vagyis az egészségesebb étel – teszi hozzá Pók Csabáné, aki szintén tanár. Véleménye szerint a hirtelen váltás furcsa a gyerekeknek.

– Egysíkúbb, nehezebb ételekhez volt szokva a gyomruk, először persze, hogy nem ízlik az egészséges koszt. Észrevettük, hogy több kenyeret és szendvicset kapnak, a péksütemény és joghurt helyett – meséli Pókné.

Somlán Hortenzia gyermeke a Jókaiba jár. Ő azt mondja, hogy az első, szeptember végi szülői értekezleten is napirenden voltak ezek a problémák az új ételekkel kapcsolatban. Január végén pedig már elég komoly szülői felháborodás volt abból, hogy a gyerekek otthon panaszkodtak az ételre.

A Hungasthoz azonban minőségi kifogások nem érkeztek – állítja a cég. Ugyanakkor kevesebben fizetnek be, mint korábban, és leginkább a tízórait és az uzsonnát mondják le.

„Az a zöld mi rajta?”

– A megrendelések száma valóban kevesebb lett az utóbbi időben. Szeptemberhez képest 6 százalékos, decemberhez képest kicsivel több mint 10 százalékos a csökkenés – mondja Páger Zsolt, a Hungast cégcsoport üzletfejlesztési igazgatója.

Szerinte azonban ez önmagában nem jelent semmit, mert a megrendelések számát minimum 10-15 tényező befolyásolja.

– Ezek között nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy télen, az  influenzaszezon idején kevesebb gyerek jár iskolába, óvodába. Van olyan óvoda, ahol 50 százalékkal csökkent a létszám – magyarázta.

A másik kifogás a Hungasttal szemben az, hogy nem helyben főzik az ételeket. Páger Zsolt ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a tervezett 500 millió forintos beruházást költséghatékonyan kívánják felhasználni Pécs közétkeztetésében. Ebből nem tudnak több kisebb főzőkonyhát felszerelni, inkább nagyobbakat alakítanak ki. Így például a pécsi 11.000 adag ételből 5.000 az ANK konyhájában készül.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő