Sztárokkal a gyárvárosi templomért

A komoly beázások nyomai - megérett egy festésre a templom

Jótékonysági koncertet rendeznek az Expo Centerben április 28-án. A neves énekeseket felvonultató est jegybevételét a nagyon rossz állapotban lévő gyárvárosi templom felújítására fordítják.

hirdetés

Április 28-án az Expo Centerben láthatjuk és hallhatjuk a város népszerű operaénekeseit és az országos televíziós tehetségkutatók sztárjait! Bukszár Márta és Kriszta Kinga operaénekesek, a Rising Star című tehetségkutató műsorban feltűnt és ötödik helyezést elért indiai származású Singh Viki, Kökény Attila, a 2010-es év férfi hangjának választott Megasztár-felfedezett és Horváth István pécsi operaénekes különleges műsora mögött egy igazán nemes cél áll.

Jótékonysági koncerttel állnak ki a templomért
Kövesi Ferenc és Hoppál Péter – jótékonysági koncerttel állnak ki a templomért

Az énekesek és sztárok a jótékonysági est fővédnökeivel, Udvardy György megyéspüspökkel és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárral közösen fogtak össze, hogy a szebb napokat megélt gyárvárosi templomot fel tudják újítani. A koncert jegybevételét ezért a gyárvárosi plébánia az 1929-ben épült neoromán templom renoválására fogja fordítani.

A komoly beázások nyomai - megérett egy festésre a templom
A komoly beázások nyomai – megérett egy festésre a templom

A koncertet beharangozó sajtótájékoztatón Kövesi Ferenc plébános elmondta, hogy „a város kapujában”, egy volt homokbánya helyén emelt templom statikai szerkezete nem bírta a 6-os út egyre nagyobb forgalmát, hiszen építésekor még nem volt ekkora autós tömeg a templom közvetlen közelében. Ezért a templom padlózata és aljzata elkezdett szétválni, ami a folyamatos beázásokkal együtt nagy gondot okoz.

Esik szét a templom padlózata
Esik szét a templom padlózata

Ugyan a tetőszerkezet és a vízelvezetés hibáit az önkormányzat és a Pécsi Egyházmegye segítségével kijavították, azonban az épület szerkezete a mai napig mozog, és bizony egy festésre is nagy szükség lenne – mondta a plébános.

Nem bírja a 6-os forgalmát a templom
Nem bírja a 6-os forgalmát a templom

Hoppál Péter hangsúlyozta, hogy a gyárvárosi templom Pécs kulturális öröksége, amelyet nem hagyhatunk veszni. A jótékonysági koncerttel pedig – folytatta – közvetve arra is fel szeretnék hívni a pécsiek figyelmét, hogy a város értékeikért ki kell állni.

– Tenni kell ezért a fontos közösségi célért, az ilyen példaértékű összefogások és kezdeményezések ugyanis erősítik a pécsiek önbecsülését és kulturális identitását – mondta az államtitkár.

Borzasztó állapotok uralkodnak a templomban
Borzasztó állapotok uralkodnak a templomban

Az adományjegyek elővételben a Széchenyi téren található Pécs Pontban és a gyárvárosi plébánián kaphatók, de természetesen a koncert napján az Expo Centerben is megvásárolhatók.

Időpont: április 28., 19.00
Helyszín: Expo Center, Megyeri út 72.

PLAKÁTjav2_200db-page-001t

Hirdetés