Sztárokkal jön a Zeneszüret

A II. Zeneszüreten is a komolyzene lesz középpontban, de kicsit másként, mint ahogy eddig megszokhattuk. A szombaton kezdődő fesztiválnak ugyanis az a célja, hogy mindenkihez eljusson a zene ezen válfaja. 

hirdetés

Különleges fesztiválnak ad otthont Pécs az elkövetkező hetekben. Szombaton második alkalommal veszi kezdetét a Zeneszüret, amelyet dr. Hoppál Péter, pécsi parlamenti és országgyűlési képviselő nyit meg. A Fidesz szóvivője szerint a kezdeményezés azért jó, mert a komolyzene így azokhoz is eljuthat, akiket eddig nem érdekelt.

A programsorozaton számos világhírű művész lép fel október 10-ig. De azok is biztosan találnak érdekességeket, akik eddig soha nem ültek be egyetlen koncertre sem. A zeneszüret ugyanis a komolyzenét állítja a középpontba, de kicsit másként, mint ahogy azt megszokhattuk.

Fő helyszínnek a Kodály Központot választották, de a megnyitót 28-án a Bazilikában rendezik. Az esemény miatt Pécsre érkezik az Év Zeneszerzője címet is elnyert Sigmund Groven, norvég szájharmonika-művész. Fellép továbbá a fesztivál miatt Magyarországra érkező King’s Singers énekegyüttes. Október 10-én, Verdi születésnapján pedig egy különleges műsor keretében 240 énekes áll majd színpadra a debreceni Kodály Filharmonikusokkal kiegészülve.

Különleges élménynek ígérkezik a Hollywood Classics is, amely nem egyszerűen egy filmzenei koncert lesz. A jól ismert dallamok mellett a szervezők a Megasztár győztes Király Viktorral egy valódi díjkiosztó hangulatát is a színpadra varázsolják.

A koncerteket beszélgetés előzi meg, amikből az érdeklődők a karmester és az előadók szemével is megismerhetik és megérthetik a hangversenyeket. Továbbá – a teljesség igénye nélkül – az esemény ideje alatt lesz még plakát kiállítás, filmklub és jazzklub is a Kodály Központban.

– Pécs mindig is híres volt arról, hogy befogadja, támogatja és fellendíti azokat a kezdeményezéseket, amelyek egy város kulturális életét színesítik, gazdagítják. Éppen ezért külön öröm volt számunkra, amikor a Zeneszüret fesztivál útjára indult, és sajátos arculata, egyedi felfogása révén újszerűen, társművészetek bevonásával igyekszik a klasszikus zenét közelebb vinni azokhoz is, akik korábban nem, vagy kevésbé érdeklődtek a műfaj iránt. A komolyzene népszerűsítése márpedig igen komoly és felelősségteljes feladat napjainkban. Egy olyan értékálló és értéket felmutató irányzat, amely minden ember számára elérhető kell, hogy legyen – mondta el dr. Hoppál Péter.

További információk a  www.zeneszuret.hu weboldalon találhatók.