Sztrájkra is készek a pedagógusok

Kongresszust tartott a hétvégén a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), ahol a résztvevők egyöntetűen foglaltak állást azt illetően, hogy azonnali tárgyalásokat kezdeményeznek a kormánnyal a közoktatás területén szükséges és általuk elodázhatatlannak vélt változtatásokról, valamint arról, hogy amennyiben nem sikerül zöld ágra vergődniük, akkor szükség esetén utcai demonstrációt, végső esetben sztrájkot tarthatnak.

hirdetés

Úgy tűnik, hogy már nem csupán a PDSZ, hanem a legnagyobb pedagógus-szakszervezet, a PSZ is egyre kevésbé támogatja a kormányt a közoktatásban végrehajtott szerkezeti változásokban. A PSZ december első hétvégéjén tartott kongresszusán arról döntöttek a küldöttek, hogy a köznevelési rendszer működését újra kell gondolni, az állami fenntartás ugyanis nem zavartalan. Ennek érdekében tárgyalásokat kezdeményeznek a kormánnyal a sürgős, nem halasztható korrekciók végrehajtása érdekében.

Mindezen döntések elsődleges kiváltó oka az a PSZ által a kormányfőnek és Balog Zoltán miniszternek küldött korábbi két levél, amelyekre Czunyiné Bertalan Judit államtitkár válaszolt – a szakszervezet szerint nem teljes körűen.

tuntetes
Akár ismét megtelhet a Széchenyi tér demonstráló pedagógusokkal.

Antal Lajos pécsi küldött szerint a követeléseik teljesítése érdekében felhatalmazták a PSZ elnökét, Galló Istvánnét arra, hogy végső esetben munkabeszüntetéssel hívják fel a figyelmet egyre rosszabb helyzetükre.

– Nem kaptunk megfelelő válaszokat kormánytól, sem tartalmi szempontból, sem az érdekegyeztetés formáit illetően. Éppen ezért előfordulhat az, hogy a végső kimenet először utcai demonstráció, később pedig akár sztrájk formájában valósul meg – fogalmazott az érdekképviselő.

A szakszervezeti vezető a problémák közötti említi a tanárok túlterheltségét, azt, hogy sok helyen nem érkeznek meg időben a fizetések, számos érintett hiába várja például a bérletkompenzációját és a tanárok elégedetlenek a minősítési rendszer bevezetésével is.

A PSZ eddig koránt sem volt annyira vehemens a rendszerkritikában, mint a PDSZ, ám úgy tűnik, hogy a legnagyobb szakszervezetnél is elfogyott a türelem. Az év hátralévő néhány hetében nem valószínű, hogy érdemi előrelépés történhet a felek közötti párbeszédben, így egyre nagyobb a valószínűsége a PSZ utcai demonstrációinak.