Szultánok is megirigyelnék szőnyegeit

Sikeres sebész és szenvedélyes szőnyeggyűjtő- és kereskedő az iráni származású dr. Dehkhodania Feridoon. Ugyan egy évtizede Budapesten él, rendszeresen visszalátogat hozzánk. No nem az orvoslás miatt, hanem, hogy megmutassa nekünk világhíres szőnyegeit, az alkotásokat, amelyeket még a szultánok is megirigyelnének.

hirdetés

Dehkhodania Feridoon Aladdin-féle repülő varázsszőnyeggel ugyan nem szolgálhat, de varázslatos szőnyegekkel annál inkább. Karácsonyig, ha nem is vásárlás céljából, de bárki felkeresheti csodálatos darabjait a Pécs Plázában, ahol nagyjából félezer szőnyeget lehet szemügyre venni, megtapintani.

iráni szőnyeges2

– 1998 óta foglalkozom szőnyeggyűjtéssel és -kereskedelemmel az orvosi hivatás mellett. Ma már ránézésre meg tudom állapítani, honnan származik, és mennyi idős lehet a szőnyeg – mondja lelkesen az iráni származású sebész, kereskedő. Beszámolója szerint most a legjobb, kizárólag iráni városokban, kizárólag kézzel készült alkotásait hozta el megmutatni Pécsre.

– Legalább 80-90 százalékban mind a technika, mind a motívumok terén a tradicionális perzsa szőnyegkészítésnek megfelelően készülnek ezek az alkotások – tette hozzá. – Aprólékos, egyedi munkákról van szó, így áruk is ennek megfelelően alakul – mondja már a szőnyegek által képviselt értékekről. – Egy normál méretű szőnyeg finom hernyóselyemből két ember munkájának eredményeként két év alatt készül el, míg egy ugyanekkora, durvább gyapjúból csomózott akár öt hónap alatt is megvan – teszi hozzá.

Dehkhodania Feridoon szerint az irániak a leghíresebbek a világon, aminek egyik titka, hogy csak természetes anyagot használnak, még a színezéshez is. Például gránátalma vagy friss dió héját, hennát alkalmaznak.

A szakember szerint a dupla csomózásnak köszönhetően nagyon hosszú élettartamúak, a család több generációját is kiszolgálják. Iránban az otthonok minden szobájában volt, illetve van szőnyeg, miután cipővel nem mennek be a lakásba. Régen faltól falig azzal borították a padlót, ezenkívül ott voltak, vannak még a vallási célú imaszőnyegek is.

A sebész már nyolcadik éve tart a Pécs Plazában karácsonyi szőnyegkiállítást és -vásárt, így bárki beleshet hozzá. Érdemes is, hiszen ilyen ritkaságokat csak egy közel-keleti túra során láthat egy átlag pécsi legtöbbször; meg persze Dehkhodania Feridoon jóvoltából évről évre.

[box title=”Közel negyed évszázada diplomázott Pécsen”]A 49 éves dr. Dehkhodania Feridoon a POTE-n szerzett diplomát 1990-ben. Az elsők között volt, akik angolul hallgathatták itt az óráikat. 1990-ben, amikor végzett, a Pécsi Gyermekklinikán gyógyította a kis betegeket, aztán másfél évre hazament, majd újdonsült feleségével tért vissza Pécsre. Ám az arát geológusi tanulmányai ismét Iránba szólították, 1994-ben azonban újra a férje mellett van, immár Budapesten. Dr. Dehkhodania Feridoon előbb az István Kórház általános sebészetén dolgozott, majd szakvizsgája után a Csepeli Kórházban helyezkedett el. 18 éves fia orvosnak készül, jelenleg Amerikában tanul ösztöndíjasként, de Budapesten fog érettségizni. Hétéves kislánya első osztályos.[/box]

Kézi csomózású perzsa szőnyegvásár a Pécs Plazában.
2013. november 9-től december 23-ig.
Otthoni megtekintési lehetőség: Belucs Kft.
06-30/256-9824

(x)