Szúrópróbaszerűen ellenőrzik a migránsokat a rendőrök Barcson

Röszke, 2015. szeptember 14. Illegális bevándorlók mennek a gyûjtõpont felé a magyar-szerb határon, a Horgos-Szeged vasútvonal mentén, Röszke közelében 2015. szeptember 14-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Barcsra, a Dráván átívelő hídhoz péntek délután 20 horvát busszal 1200 illegális bevándorlót hoztak, rendőrök és katonák kísérték őket a közeli ideiglenes pihenőhelyre, ahol egyebek mellett ételt és ital kapnak, majd ugyancsak kíséret mellett a vasútállomásra mennek – közölte az M1 aktuális csatorna.

hirdetés

A közszolgálati csatorna tudósítója a helyszínről arról számolt be, hogy az érkezőket a rendőrök kikérdezik, honnan jöttek, néhány embert pedig szúrópróbaszerűen ellenőriznek, átvizsgálják a táskájukat. Főként azokat ellenőrzik, akiknél nagyobb csomag van.

Az M1 tudósítása szerint felmerült, hogy a szárazföldi határ esetleges lezárása után lesz, aki megpróbál a határfolyón átjutni Magyarországra, ugyanis hivatalosan meg nem erősített információk szerint a horvát hatóságok szándékosan alacsonyan tartják a Dráva vízszintjét.

A szakemberek ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy nagyon változik a víz mélysége – helyenként 80, de aztán hirtelen 180 centiméter -, és sok az örvény is, ezért a folyón ily módon szinte lehetetlen átkelni.