Tabu a csoki a pécsi ovikban?

Nem egészséges, de nagyon finom

Nagy csoki- és cukorstop léphet érvénybe a pécsi óvodákban, az óvodapedagógusok ugyanis megorroltak azokra a szülőkre, akik édességeket visznek az ovikba, vagy azokat a gyerekek között osztják szét.

hirdetés

Vasszigorral lépnek fel a pécsi óvodapedagógusok azokkal a szülőkkel szemben, akik naponta különböző cukrokkal, csokikkal és egyéb édességekkel ellátva küldik oviba gyermekeiket. A nyilvánvalóan jó szándékból elkövetett édességosztással ugyanis nem nagyon értenek egyet sem az óvodák dolgozói, sem pedig azok a szülők, akik egyébként nem adnának ilyen finom, de egészségtelen nyalánkságokat gyermekeiknek. Épp ezért a pécsi óvodapedagógusok a jövőben nem engedik be intézményeikbe az édességeket, és fel fogják hívni a szülők figyelmét arra, hogy ezek az ételek nem illenek be az intézmények előírt étkeztetési programjába.

Szeretik a csokit, de az ügy ennél komplikáltabb
Szeretik a csokit, de az ügy ennél komplikáltabb

Weizer Józsefné, a Kertvárosi Óvoda vezetője lapunknak elmondta, hogy a közelmúltban valóban nagyon sok panasz érkezett a szülőktől. A probléma az – azon túl, hogy ezek az édességek nincsenek jó hatással a kicsik egészségére –, hogy azok a gyerekek is kapnak a cukros, hizlaló, fogakra is káros édességekből, akik otthon nem kapnának ilyesmit. A szülők ugyanis vagy adnak más gyerekeknek ezekből, vagy a cukrokkal és csokikkal felvértezett apróságok osztják meg egymással szüleiktől kapott napi betevőjüket.

Különösen problémás ez az ünnepek alkalmával, hiszen a szülők a születésnapok, a névnapok, a farsangok és egyéb kiemelt alkalmak kapcsán tortát, süteményt, cukorkát, kekszet és más édességet visznek be az intézménybe. Azok a szülők tehát alapvetően tehetetlenek, akik egyébként otthon nagy figyelmet fordítanak gyermekük egészséges étkezésére, és az egészséges életmódra nevelésükre.

Ugrott az ovisok bulija, vagy inkább fő az egészség?
Ugrott az ovisok bulija, vagy inkább fő az egészség?

Az pedig érthető, hogy az óvodapedagógusok kiállnak a gyermekek egészségének megóvása mellett, hiszen az óvodai nevelésről szóló kormányrendelet is hangsúlyozza, hogy az óvodai nevelés feladata az egészséges életmódra nevelés, az egészséges életvitel igényének alakítása, és a gyermekek testi fejlődésének elősegítése.

Épp ezért reformálták meg a közelmúltban az oktatási intézmények közétkeztetését is abból a célból, hogy a gyerekek kevesebb felesleges cukrot és sót fogyasszanak.
Megjegyezzük: Pécsen egyedülálló kutatás folyik a gyermekek táplálkozását illetően.

Nem egészséges, de nagyon finom
Nem egészséges, de nagyon finom

Dr. Molnár Dénes, a PTE Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanára és a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke, aki az országban egyedülálló, a gyermekek elhízását megelőző-kezelő pécsi prevenciós központ vezetője is, lapunknak elmondta, hogy egyet ért az óvodapedagógusok reakciójával, hiszen a cukrok és csokik szembe mennek az egészséges életmódot előtérbe helyező rendeletekkel és elvekkel. A cél ugyanis az lenne, hogy ezeket a fogakra és egészségre káros, hizlaló anyagokat visszaszorítsuk.

A másik problémás aspektusa az ügynek az – mondta –, hogy sem az óvodapedagógusok, sem a gyerekek, sem a szülők nem feltétlenül ismerik a torták, sütik, csokik eredetét, szavatossági idejét, összetételüket. Ennek következménye lehet gyomorrontás, szalmonella, hasmenés és egyéb kellemetlen higiénés gondok. A cukorka-problémára a megoldás pedig egy emberi, hasznos párbeszéd során körvonalazódhat csak, mondta.

  • Tóth László

    Nem akarok okoskodni, de amíg az óvodákban ilyen „egészséges” E-bombákkal tarkított kenyeret – lásd csatolt képet – kénytelenek a gyermekek enni, nem biztos, hogy a cukor, csoki az első számú megoldandó probléma.