Találjuk ki Baranyát! – Bemutatják, hogyan fejlődhet a megye

A Találjuk ki Baranyát! – Építés hete rendezvénysorozat nyitórendezvényét tartották hétfőn a pécsi Magtár Látogatóközpontban. A több napos eseménysorozaton Baranya építési, fejlesztési lehetőségeit mutatják be, tulajdonképpen arra keresve a választ, milyen lehet a megye 2030-ban.

hirdetés
Uránia Mozi

Több napos konferenciasorozatot szervezett a Baranya Megyei Kormányhivatal Találjuk ki Baranyát! – Építés hete címmel. Az eseményt megnyitó sajtótájékoztatón dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott elmondta, az eseményre többek között a helyi gazdaság szereplőit, az egyetem, az egyházmegye, az önkormányzatok képviselőit hívták, a fókuszban az építés, a beruházás, az innováció, a szakképzés áll. Horváth Zoltán kiemelte, ha 2030-ra Magyarországnak az a célja, hogy a legélhetőbb európai államok egyike legyen, akkor ő olyan helyzetet képzel el erre az időre, hogy az ország megyéi között Baranya is ott van az élmezőnyben. Mint hangsúlyozta, ezért persze sokat kell tenni, de azt is le kell szögezni, hogy vannak már eredmények, van mire építkezni.

Horváth Zoltán, Tuzson Bence és Hoppál Péter ismertette a rendezvénysorozatot

– A kormány támogatja Pécs városát, és azt szeretnénk valóban, hogy egy élhető Magyarország egyik legélhetőbb helyévé váljon Baranya megye és azon belül Pécs is – mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára, aki kiemelte, a Modern Városok Program keretében 100 milliárd forintos nagyságrendben támogatja a kormány Pécset. Az államtitkár ezen belül külön is hangsúlyozta az egyetemi fejlesztéseket. Tuzson Bence a beruházások kapcsán arra is felhívta a figyelmet, az épített környezet mindig egy korszak lenyomata, így rendkívül fontos, milyen lesz a 21. század épített öröksége.

A Magtár Látogatóközpontban kezdődött a rendezvény

Hoppál Péter országgyűlési képviselő köszönetet mondott a kormányhivatalnak az eseménysor megszervezéséért, hiszen mint mondta, nem mindegy, hogyan sáfárkodunk azokkal a lehetőségekkel, amelyeket Baranya és Pécs most kap. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, egyáltalán nem ajándékba kapott lehetőségekről van szó, kemény munka áll a mögött, hogy például a GDP növekedése hazánkban 5,3 százalékos, ez az unióban is első helyet jelent. Mint mondta, Baranyának, Pécsnek számos páratlan örökségvédelmi, kulturális értéke van, olyanok, amelyekkel az országban is az élen állunk. Ugyanakkor kontrasztként említette, hogy Baranya a GDP-hozzájárulás terén hátul áll, így egy intenzív, külső beavatkozás kell a gazdaságfejlesztés terén, „amit csak a kormánytól tudunk megkapni”, fogalmazott az országgyűlési képviselő. Hoppál Péter elmondta, nagyon fontos, hogy a fejlesztések körében kialakuljon egy egységes szervezőelv, stratégia, szakmai-politikai konszenzus.

A hétfőn Pécsett kezdődött eseménysorban bemutatják többek között a városi, egyházmegyei, egyetemi fejlesztéseket, de például a Sombereken tartandó napon szó esik majd a falusi csokról is.

Hirdetés